Архітектор Віктор Зотов закликав франківців протистояти незаконним забудовам через Фейсбук


Під час публічної лекції про урбанізм в Івано-Франківську архітектора Віктора Зотова запитали, коли ж відбудеться Майдан в головах самих архітекторів, які спотворюють міста своїми ж руками.

Перед цим Зотов навів кількадесят прикладів тотальної забудови громадських просторів у Києві, продемонстрував засилля реклами, кіосків, потворних скульптур та фейкових реконструкцій в центрі Києва та закликав франківців не наслідувати столичний досвід, пише ГК.

«Творення міста, це справа багатьох, -- зауважив Віктор Зотов. - Я знаю кілька головних архітекторів -- вони сьогодні нічого не вирішують, а роблять те, що їм дозволено. Я їх не виправдовую. Але й надій особливих на них не покладаю. На Європейській площі в Києві надбудували поверхів, мабуть, вісім на чотирьох поверхах. І ніхто не бачить нічого, всі вже звикли. Я зробив фото і виклав у Фейсбуці. Зранку 120 лайків. Ввечері департамент архітектури таким «вибачальним» тоном пише, що ми тут по цьому об’єкту обмірковуємо судовий розгляд».

Архітектор наголошує: «Немає фото, нічого не написано – немає вибачень, є наступна надбудова. Мені здається, що єдиний можливий спосіб взаємостосунків з владою -- це тиск. Немає іншого способу. Потрібно постійно щось закручувати в лещата і прокручувати. Іншої взаємодії я не знаю. Що ви хочете від адміністрації, від архітекторів, які представляють бізнес? Якщо людина пов’язана з великими грошима, то в неї рильце в пушку, їй вже важко публічно виступати, журналістам інтерв’ю давати. Тиск знизу – єдине, що нас врятує!»

Сам Віктор Зотов неодноразово брав участь в акціях протесту проти незаконних забудов у Києві.

Довідка: Віктор Зотов -- архітектор, засновник архітектурного бюро «Zotov&Co», куратор єдиного в Україні міжнародного архітектурного фестивалю «CanActions», засновник і куратор соціального проекту «Школа урбаністики», лектор.