Архіви України: чекісти контролювали вибори патріарха РПЦ


Помісний собор Російської православної церкви, на якому в 1945 році був обраний Московський патріарх, відбувався під контролем Народного комісаріату державної безпеки (НКДБ) – попередника КДБ СРСР.

Про це свідчать архівні документи колишнього управління КДБ України, з яких Служба безпеки України зняла гриф таємності. Про це пише Радіо Свобода з посиланням на видання Znak.com. Частина документів у вигляді фотокопій публікуються і обговорюються в соціальних мережах.

Із розсекречених документів випливає, що НКДБ СРСР і його підрозділи в союзних і автономних республіках, краях і областях займалися підбором кандидатів для участі в Соборі з числа духовенства і мирян.

З цією метою потрібно намітити «осіб, які мають релігійний авторитет серед духовенства і віруючих і в той же час перевірених на агентурній або патріотичній роботі».

"Важливо забезпечити, щоб серед вибраних кандидатів переважали агенти НКДБ, здатні провести на Соборі потрібну нам лінію", - із листа керівництва НКДБ

«Важливо забезпечити, щоб серед вибраних кандидатів переважали агенти НКДБ, здатні провести на Соборі потрібну нам лінію», – говориться в листі, направленому у вересні 1944 року на місця за підписом начальника 2-го управління НКДБ СРСР Федотова і керівника п'ятого відділу 2-го управління Карпова. (Пізніше за «успішне проведення Собору» Карпов був удостоєний ордена Трудового Червоного прапора).

На Помісному соборі 1945 патріархом Московським і всієї Русі був обраний митрополит Ленінградський Алексій (Симанський), а сама церква ухвалила стару назву, яку має й сьогодні – Російська православна церква (РПЦ).

Патріаршество в РПЦ було відновлено після майже 20-річної перерви в 1943 році, під час Другої світової війни, за згодою сталінського режиму.

Патріархом тоді став митрополит Московський і Коломенський Сергій (Страгородський), який помер в 1944 році. Лінію на співпрацю з радянською владою, яка взяла гору у церкві при ньому, називають «сергіанством».