Аваков заплатив 29 мільйонів за квартири у «Софії Київській», які будувало оточення нардепа від Ляшка


У вересні МВС перерахувало фізособі 29,14 млн грн. за квартири у новобудовах в селі Софіївська Борщагівка під Києвом.

Про це повідомляється на офіційному порталі публічних фінансів України «Є-дата», пишуть Наші гроші.

Придбано 41 квартиру у будинках по вул. Горького, 5б, 5в, 5г та вул. Павла Чубинського, 2 – це адреси будинків житлового комплексу «Софія Київська» (за Академмістечком).

Житло купувалось двох типів – двокімнатні в середньому по 600 тис грн. та трикімнатні по 900 тис грн. без ПДВ, оскільки продавцем виступала фізособа.

Двокімнатну квартиру №179 по вул. Горького, 5в придбано за 585 тис грн. За даними забудовника, її загальна площа 42 кв м, відтак квартиру придбано по 14 000 грн. за квадратний метр.

Софія Київська горького площа квартири

Це дорожче ринкових розцінок. У відкритих джерелах є дані про продаж квартир у цьому будинку по13 040 грн. за квадратний метр.

Софія Київська продаж квартири

При цьому житловий комплекс «Софія Київська» зводився за державною програмою фінансування завершення будівництва житлових об’єктів. Державна іпотечна установа (ДІУ) у 2013 році надала на нього 70 млн грн.

У переліку об’єктів, прийнятих до участі у програмі ДІУ в 2014 році, є один з будинків «Софії Київської» по вул. Чубинського, 2. Для розрахунку здешевлення вартості іпотечних кредитів у переліку вказана ціна квадратного метру житла у ньому – 7 600 грн.

Також відомо, що МВС у вересні купило кілька квартир у мешканця Обухова під Києвом по 12 000 грн. за кв м (точна адреса невідома).

Софія Київська оголошення мвсПродавцем квартир у «Софії Київській» виступила Кривобок Тетяна Доріївна. На сайті МВС було оприлюднено оголошення (див. скрін), що вона обрана переможцем конкурсу з продажу житла для працівників органів внутрішніх справ.

МВС перераховувало їй кошти за кожну квартиру двома платежами – 95% та 5% від загальної вартості.

Однак МВС офіційно не оприлюднило жодних даних про вартість житла, яка стала відома лише завдяки співставленню даних про платежі МВС на сайті «Є-дата» та даних про площу житла на сайті забудовника.

Раніше Тетяну Кривобок називали причетною до участі у рейдерському захопленні землі у Софіївській Борщагівці, на якій зрештою і було зведено житло для міліції.

Забудовником «Софії Київської» є ТОВ «Укр поліскорм». Нині фірма записана на Євгена Чемеса, відомого як директор комунального підприємства «Центр розвитку фізичної культури і спорту «Спорт для всіх» Києво-Святошинської районної ради.

На момент будівництва комплексу власником фірми була Ірина Гунська-Конихова – дружина Олександра Конихова, якого називали забудовником «Софії Київської».

Сергій Скуратовський (по центру) в присутності лідера його партії Олега Ляшка перед виборами 2014 року подарував бійцю з зони АТО Юрію Весельському квартиру в Києві.

Сергій Скуратовський (по центру) в присутності лідера його партії Олега Ляшка перед виборами 2014 року подарував бійцю з зони АТО Юрію Весельському квартиру в Києві.

У свою чергу Олександр Конихов є помічникомнародного депутата Сергія Скуратовського (Радикальна партія Олега Ляшка), який очолює Комітет Верховної Ради з питань будівництва. У ЗМІСкуратовського називали причетним до фірми «Укрполіскорм».

Серед помічників Скуратівського також є Борис Візіров (очолював Нацкомфінпослуг за часів Януковича).

До складу конкурсної комісії МВС з придбання житла на вторинному ринку входять:

  • голова комісії – заступник начальника Департаменту матеріального забезпечення Шалієвська Людмила Іванівна;
  • заступник голови комісії – начальник управління капітального будівництва та інвестицій Департаменту матеріального забезпечення Смітюх Наталія Миколаївна;

члени комісії:

  • заступник начальника Департаменту юридичного забезпечення – начальник відділу полковник міліції Губарева Ольга Миколаївна;
  • заступник директора Департаменту внутрішнього аудиту Співак Валерій Петрович;
  • заступник начальника відділу Департаменту фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку підполковник міліції Бутенко Ірина Віталіївна;
  • головний оперуповноважений – інспектор Департаменту внутрішньої безпеки майор міліції Марініч Сергій Петрович.

Склад комісії визначено заступником міністра-керівником апарату Олексієм Тахтаєм, який раніше очолював департамент фінансового забезпечення і став замміністра після звільнення скандального Сергія Чеботаря.