Автівки облрад: На чому їздять сусіди Прикарпаття


На початку року мережу сколихнула інформацію про купівлю нового авто для Івано-Франківської обласної ради. Тоді комунальне підприємство облради через тендер придбало авто Toyota Highlander 2.7L Comfort 2016 року випуску вартістю 1,05 млн грн.

Кореспондент Бліц-Інфо вирішив проаналізувати автопарк Івано-Франківської обласної ради та порівняти на чому ж їздить керівництво облрад у сусідніх областях.

Як вже з’ясували журналісти ГК, в автопарку обласної ради, крім нового автомобіля, є ще сім авто. За головою ради, сводобівцем Олександром Сичем закріплені два авто: «Volksvagen Multivan» та «Mercedes E 280». Обидві автівки з 2007 року. Перший заступник голови Василь Гладій користується «Toyota Camry», а заступник Сергій Басараб – «Chevrolet Cruze». Окрім того, за керуючим справами закріплений «Mercedes Е-320», а за апаратом облради і керівництвом автопідприємства – «Daewoo Lanos». Також в автопарку є ще пасажирський «Мерседес Спринтер». За кожним автомобілем закріплений водій, який за нього відповідає. Два «Мерседеси» через постійний ремонт автопідприємство намагається, поки що безрезультатно, продати з аукціону.

Та, треба зауважити, прикарпатський автопарк далеко не найкрутіший. До прикладу, у Вінницької обласної ради на балансі ОКП «Автобаза обласної ради» 37 автівок різних марок та років випуску. Найстарший – «ГАЗ-2412» 1987 року, найновіші – «Volkswagen Touareg» та «KIA RIO» 2013 року. Також в автопарку є такі престижні авто як «Subaru Outback», «Toyota Land Cruiser Prado», «Lexus» (всі три 2008 року). А ще сім «Skoda Octavia Elegance» 2003 року.

Голова Вінницької обласної ради, представник президенської партії Анатолій Олійник у 2016 році користувався автівкою «Volkswagen Touareg» 2013 року, перший заступник голови їздив на «Toyota Corolla» 2011 року, другий заступник – на «Volkswagen Polo» 2013 року. Керуючий справами використовував «Volkswagen Passat» 2008 року. Також в Вінницькій облраді минулого року спільно використовували «Volkswagen Caravelle» 2011 року.

Натомість, у наших найближчих сусідів - Львівської обласної ради - на балансі 10 автомобілів та орендований «Opel Omega» 2001 року. Останній перебуває у розпорядженні голови обласної ради, БПП-шника Олександра Ганущина. Та схоже ця бюджетна автівка за очільником облради закріплена чисто символічно, адже в Ганущина згідно декларації є ще три власні транспортні засоби, серед яких – кросовер «Nissan Qashqai».

В той же час у розпорядженні його заступників перебувають «Mitsubishi Galant» 2007 року та «ГАЗ 31105» того ж року. «Volksvagen Multivan» 2008 року використовується як представницький для обслуговування офіційних делегацій. Ще три машини використовуються на замовлення керівництвом обласної ради та головами постійних депутатських комісій. Це «ГАЗ 31105», «ГАЗ 22171» (обидві 2007) та  «ГАЗ 2705» з 2000 року. Треба зауважити, чиновники з управління майном спільної власності облради користуються трохи новішими автомобілями. Зокрема, «КІА Cerato» 2008 року перебуває у розпорядженні начальника управління майном спільної власності,  а його заступник їздить на «ГАЗ 31105» 2007 року,  «Chevrolet Lacetti» 2011 року використовує начальник відділу економіки цього ж управління. Ще один автомобіль – «ГАЗ 3110» 1999 року перебуває в неробочому стані.

На балансі Волинської обласної ради перебуває чотири автомобілі: «Nissan Almera» 2011 року, «Volkswagen Passat» 2001 року, «Chrysler 300 С» 2007 року та «Lexus» 2006 року випуску. Всі використовуються для службових поїздок. За головою обласної ради, "укропівцем" Ігорем Палицею закріплених автомобілів немає. Очевидно, через те, що в Палиці є три власні елітні автівки – «Lexus», «Mercedes-Benz GL 500» та «Mercedes-Benz s600» сукупною вартістю кілька мільйонів.  

Натомість, за його першим заступником закріплений «Nissan Almera», за керуючим справами - «Volkswagen Passat».

Чернівецька обласна рада на запит про автопарк відповіла відпискою. Мовляв, свого автопарку у них немає, тож використовують автівки свого ж комунального підприємства. Втім, на чому їздить керівництво області все ж відповіли. Тож, голова Чернівецької облради  "батьківщинівець" Іван Мунтян використовує автомобіль «Volkswagen Passat» 2004 року. Його перший заступник їздить на «Nissan Primera» 2004 року, другий заступник користується автомобілем «Chrysler 300M» того ж року. Керуючого справами облради обслуговує автомобіль «Skoda Octavia» 2003 року.

На балансі Тернопільської обласної ради перебуває шість автомобілів. За головою Тернопільської облради, членом БПП "Солідарність" Віктором Овчаруком закріплені два авто - «Skoda Super b» 2005 року та «Toyota Land Cruiser» 1999 року, Його перший заступник використовує «Fiat Albea» 2010 року та «Nissan Maxima». За другим заступником голови облради закріплена  «Skoda Octavia» 2004 року. «Mercedes-Benz Vito» 2000 року використовується для перевезення працівників апарату, журналістів, депутатських комісій.

В Закарпатській обласній раді повідомили, що їхнє автогосподарство було ліквідовано у 2011 році, а автівки передали на баланс Закарпатської ОДА. Втім, з липня 2015 мають автомобіль «Mercedes-Benz ML 320 CDI» 2006 року, що перебуває на балансі ОДА, але використовається виключно для пасажироперевезення Закарпатської облради.

Рівненська обласна рада має на балансі шість легкових автомобілів. А саме, «Toyota Camry» 2003 року, Opel Astra 2002 року, Daewoo Lanos 2008 року, «Volkswagen Passat» 2010 року, «ВАЗ 210994-20 2009 року та «Toyota Avalon» 2007 року. Всі зазначені автомобілі передані в позичку КП «Автобаза». Натомість комунальне підприємство при потребі надає послуги з перевезення депутатів та посадових осіб виконавчого комітету Рівнеської облради. Окрім зазначених,  використовується «Skoda Super b», «Renault Duster», мікроавтобус «Volkswagen» та автобус «Mitsubishi Temsa Safir».

Конкретного закріплення автомобілів за керівництвом Рівненської обласної ради і її працівниками немає.

Тож, як бачимо обласні ради володіють досить солідними автопарками і Прикарпаття тут далеко не лідер.