Багатодітна родина з Коломиї поділилась секретами сімейного щастя


Нині не так часто зустрінеш сім’ю, яка виховує п’ятеро і більше дітей.

Дзеркало медіа” поспілкувалося із зразковою коломийською сім’єю, яка поділилась секретами свого сімейного щастя.

Знайомтеся – велика та дружна сім’я Романюків. Батько Роман, мати Оксана, три донечки: Ірина, Христина й Оксана, а також два синочки Роман і Артем.

Кохання Романа й Оксани зародилося ще під час студентських років. Разом вони навчалися в Коломийському медичному коледжі. Коли Роман повернувся з армії, пара й познайомилась. У шлюбі вже 27 років. Сьогодні Роман – один з кращих стоматологів міста, а Оксана поки що в декретній відпустці, хоча працює викладачем в одному з місцевих коледжів.

Зараз батьки намагаються створити всі умови для всебічного розвитку своїх дітей і роблять для цього все можливе. Кожна дитина вибирає те, що їй дійсно подобається: музичну школу, вокал, танцювальний гурток чи гімнастику. Велику увагу приділяють вивченню іноземних мов.

Прикладом у навчанні для молодших братиків і сестричок є найстарша донька Ірина. Їй зараз 23 роки. Навчається дівчина в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Готується стати юристом.

“Молодші дітки рахують дні до її приїзду. Коли Іринка їде до Києва, вони питають, коли повернеться і починають рахувати кожен день. Бо ж коли найстарша донька вдома, діти проводять багато часу разом і все роблять гуртом: готують піцу, дивляться фільм чи грають настільні ігри”, – розповідає мама Оксана.

Саме таким чином діти стають дружними, люблять один одного й завжди готові прийти на допомогу. Батьки розповідають, що ці три складові – найголовніші у вихованні. У будь-якому випадку треба залишатися родиною. Крім того, своїх дітей Роман і Оксана вчать дотримуватися Заповідей Божих. Це основні правила, за якими треба жити.

“Я виховую дітей так, як мене виховували мої батьки: вчу любити Бога, батьків, одне одного та нашу країну, поважати близьких, учителів та всіх людей, які нас оточують”, – каже батько Роман.

Звичайно ж, у кожній сім’ї бувають суперечки, а особливо їх багато між дітьми на побутовому рівні. Тому родина Романюків намагається їх вирішувати за розумним та розсудливим принципом. Якщо питання не важливе, то старші поступаються молодшим. Якщо ж проблема більш глобальна, то її вирішують батьки, пояснюючи дітям, що не так.

Крім цього, обов’язковим елементом у вихованні є сімейний відпочинок. Романюки вже відвідали багато історичних місцин Західної України. Цілою сім’єю побували в Хотині, Кам’янці-Подільському, Золочеві, Олеську, Підгірцях. Минулого року відвідали чимало цікавих місць Києва. Зараз планують подорож до Болгарії.

“У Києві ми були в “Експериментаніумі”. Там можна дізнатися, як іде струм, як виникає ураган”, – згадує 11-річна Оксанка.

Всі вищеперелічені складові є пазлами, які, якщо правильно скласти, можуть утворити міцну й дружну сім’ю. Романюки на власному прикладі показують, що багатодітна сім’я – це, перш за все, весело. Завжди знайдеться підтримка від найближчих людей. Завдання батьків – донести до дітей ті цінності, які треба сповідувати, й ті норми, за якими треба жити.

Голова сім’ї Роман каже: “Найважливішим секретом сімейного щастя є любов, бо тільки в коханні можуть народитися гарні й розумні діти”.