Бандерівська вулиця і "Печера": У Франківську пройшла перша екскурсія місцями визвольної боротьби


Франківськ туристичне місто. Щодня сюди приїздять десятки туристів, щоб помилуватися його архітектурою, та послухати про видатних особистостей.

В той же час мешканцям здається, що вони вже все знають про Івано-Франківськ і їх нічим не здивуєш. Проте чи знаєте ви де знаходиться колишня фабрика Маргошеса, "Бандерівська" вулиця чи управління боротьби з бандитизмом? І головне, як ці місця пов'язані з національно визвольним рухом в нашому місті? Не знаєте, тоді вам варто побувати на екскурсії місцями визвольної боротьби.

"Мені захотілося показати, що у нашому місті є не тільки культурні напрямки для туризму, але є і пам'ятки повязані з визвольною боротьбою українського народу. Звичайно їх не так багато і вони доволі трагічні. Проте, це важлива сторінка нашої історії. Ми готові проводити такі екскурсії для всіх бажаючих і зараз працюємо над розширенням кількості екскурсійних зупинок", - розповідає ініціатор ідеї і одночасно екскурсовод, директор музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук.

Тож перша екскурсія пройшла у четвер, 25 травня. Стартувала вона зі "стометрівки". Всі учасники екскурсії уважно слухали, адже здавалося б такі звичні будівлі чи місця, які ми щодня бачимо приховують трагічну історію боротьби. Кореспондент Бліц-Інфо підготував для читачів кілька цікавих історій та фото з екскурсії.

Будівля обласного проводу ОУН(б)

"В діяльності проводу брав участь рідний брат Степана Бандери Василь, який згодом був заарештований і закатований у німецькому концтаборі Аушвіц. Це була спроба тиску на Степана Бандеру, щоб він відмовився від акту проголошення Української держави, проте він не здався..." 

Вулиця Страчених націоналістів

"Де ми зараз бачимо липи були вкопані 10 соснових стовпів. Плити були розібрані, а землю посипано піском. До страти засудили 27 молодих повстанців. З театру відразу після суду вивели першу десятку ув'язнених, яку колючим дротом прив'язали до стовпів. Приречені на смерть стали кричати "Слава Україні!". Навпроти них стояли гестапівці, які дали залп"... 

Що перед смертю співали інші десятеро ув'язнених, що придумали НКВДисти для останніх сімох повстанців і для чого встановили написи під пам'ятником, можна дізнатися під час екскурсії.

Фабрика Марґошеса

Мало хто знає, яку роль відіграла одна з найстаріших промислових фабрик міста у національно-визвольній боротьбі.

"Заснована фабрика у 1888 році і названа на честь її засновника єврея Маргошеса. Тут вичавлювали шкіри для взуття. Здавалося б як вона могла допомогти повстанському руху? А випадок був унікальний... Фабрика стояла на околиці і в травні 1943 року сотня УПА полковника Гамалії посеред ночі здійснила напад на неї. Тут була німецька охорона, проте вони були заскочені зненацька. Упівці роздягнули їх і забрали зброю. Проте це не всі причини, чому був здійснений цей напад..."

На жаль, старовинне приміщення незабаром зникне, адже на території фабрики планують звести житловий комплекс. Під час екскурсії було помітно, що роботи з розчищення території під будівництво вже розпочалися...

Діяльність групи "Печера"

Під час наступної зупинки перед очима учасників екскурсії постає пам'ятник-стелла з трьома таблицями, хрестом і кущем калини.

"На цьому місці до 1948-49 року знаходився житловий будинок у стодолі якого була облаштована криївка з трьома підпільниками. Це була технічна ланка Станіславівського міжрайонного проводу ОУН, яка виготовляла пропагандивні матеріали на визвольну тематику. Вони це робили під самим боком у тодішніх каральних органів. Ця підпільна квартира мала кодову назву "Печера"...

"Бандерівська" вулиця  

Маленька і непримітна вуличка неподалік від центру міста. На ній причаїлися кілька будинків. Здавалося б яке відношення вона має до національно визвольного руху, що її в народі називали "Бандерівська"? 

"В 1940-50роки НКВД зрозуміло, що побороти повстанців каральними заходами дуже важко, тож змінили тактику. Вони схиляли повстанців переходити на їх бік і здавати своїх товаришів. З часом перешиванців розконспірували і їх сім'ї, які жили у селах опинились у небезпеці. Тож органи НКВД придумали, як їх захистити."

Головна в'язниця органів НКВД і "ув'язнені" справи

Протягом століть і до сьогоднішнього дня у цьому приміщенні знаходились силові структури.

"Саме тут утримувалися тисячі в'язнів. Коли НКВД втекло з міста, а німці ще не заступили, місцеві мешканці увірвалися у приміщення. У підвалах вони знайшли по-звірячому закатовані тіла. У тогочасні газети потрапили фото, як у 20 столітті використовували для катування кайданки з 18 століття. Також там знайшли й багато інших знарядь для катування. Вважається, що під асфальтом на подвір'ї досі знаходяться закатовані останки в'язнів. Найцікавіше було, коли я спустився у архіви і побачив де зберігаються кримінальні справи закатованих жертв НКВД..."   

Останнім пунктом екскурсії про найбільш неочікуваним стала старовинна і неймовірно красива будівля, де колись допитували затриманих повстанців.

Управління боротьби з бандитизмом

"У 1947 в цій будівлі розмістилося Управління боротьби з бандитизмом. Сюди привозили затриманих повстанців, щоб по гарячих слідах вибити зізнання. І після коротких допитів їх переводили на Сахарова. Тут не стільки били фізично, як тиснули психологічно. Варіантів катування і психологічного тиску було безліч. Чому вояки УПА часто закінчували життя самогубством? Щоб не потрапити у ці жорна смерті і не проходити ці багатомісячні тортури. Мало хто витримував ці тортури і не видавав інформації...".

Якщо вам цікаво чим завершуються ці історії та почути ще кілька інших і хочете на власні очі побачити місця визвольної боротьби, то потрібно написати Ярославу Коретчуку в соцмережі Фейсбук і домовитись про екскурсію. У вартість входить тільки оплата за проїзд, оскільки о'бєкти знаходяться доволі далеко один від одного.

Насичена і цікава екскурсія завершилась спільним фото всіх учасників.