«Бандерівський схрон»: На Прикарпатті будують місце для відновлення бійців АТО


Над колишньою резиденцією священика, побудованій у 1936 році під лісом майорять два прапори синьо-жовтий та червоно-чорний. А за 800 метрів він нього знаходиться відновлена криївка УПА.

Саме тут, всього за декілька кілометрів від Івано-Франківська в селі Клубівці волонтери, майданівці та бійці АТО будують для тих, хто повертається з війни реабілітаційний центр «Бандерівський схрон». Так би мовити «свій для свого».

Ідея створення центру в Ігоря Чернецького виникла досить давно, десь після Іловайських подій. Вже на ціль ця мрія перетворилася після дебальцівських подій, коли Чернецький після тривалого перебування на сході побачив, як війна впливає на бійців, як психічне навантаження призводить до розладів, починається «аватарство», хлопці спиваються… Спочатку планувалося центр відкрити на Київщині, однак там за оренду приміщення просили великі суми. А на початку 2016 чоловік приїхав у гості до друзів в Івано-Франківськ, тут знайшли зразу декілька місць – одне з них у Клубівцях.

Чернецький розповідає, що назва центру з’явилася сама, десь через півтора місяця після заїзду. Адже спочатку планувалося, що це буде центр реабілітації та соціальної адаптації для воїнів АТО та їхніх сімей, але зі зв’язку з тим, що поруч знаходиться криївка УПА назвалися «Бандерівський схрон».

Допомагають будувати Ігорю «Бандерівський схрон» друзі, знайомі, побратими – ті з ким пройшов Майдан, познайомився на війні. Загалом, тут постійно перебувають від двох до семи чоловік. Зараз завершують роботи з облаштування санвузлів, їх планують запустити найближчим часом. Чернецький розповідає, що поки температура на вулиці дозволяє хлопці миються у літньому душі з підігрівом.

«Вже час робити заїзд, а ми досі в тому стані, що я планував у липні. Ніяк не можемо доробити, бо не вистачає фінансів, робочих рук – всі хочуть на готове, а цього їм ніхто не дасть. Люди не звикли у нас робити щось для себе, а звикли тільки щоб їм давали безкоштовно», - розповідає «батько» схрону.

У будівництво чоловік вкладає всі кошти, що отримує за поранення. Зараз він також готує проект, хоче податися на грант. Каже, у світі всього-на-всього три всесвітні організації під які хоч якось можна «підлізти». Фінансами волонтерам здебільшого допомагає діаспора. Загалом це одні й ті самі – друзі, знайомі, родичі. Чернецький розповідає, що знайомий з ними всіма особисто, а це від сили двадцять чоловік. А ще, допомагає міський голова Івано-Франківська. Водночас від благодійних організацій, місцевої районної влади допомоги немає ніякої.

«Зовсім нещодавно звернувся до голови ОДА Олега Гончарука з проханням про допомогу і навіть не грошову, а буквально матеріалами. Він пообіцяв, але знаєте як говорять: «Я тобі в очі обіцяю, а ти йдеш, ну і слава Богу, вали звідси» десь так це відбулося», - зізнається чоловік.

Ось так повинен виглядати "Бандерівський схрон" після завершення будівництва

Тут також планується побудувати творчу майстерню, фундамент під неї вже залитий. Після завершення будівельних робіт у Клубівцях буде центр на 12 осіб, з ними працюватимуть п’ятеро волонтерів. Наразі через «Бандерівський схрон» пройшло майже 70 хлопців.

«Оскільки ми в тісних стосунках з Ірпінським шпиталем, з Центральним військовим шпиталем, Львівським шпиталем – бійцями на заїзди будемо забезпечені. Приїхати може будь-хто, адже немає такого, щоб когось вигнали чи не пустили, тільки існує один закон – категорично ніякого алкоголю», - зазначає Чернецький.

З хлопцями будуть працювати художники, скульптори, арт-терапевти, масажисти, психологи – всі професійні та дипломовані спеціалісти.

«Адже коли людина чимось зайнята вона відволікається від того стану в якому вона перебувала і поступово адаптовується до мирного життя. Перший заїзд плануємо вже цього року, можливо навіть два. Групи вже сформовані. Перший заїзд буде приблизно 15 грудня, він для початку триватиме 10 днів, пізніше можливо два тижні. Планується дуже багато, але як буває – раз, і не вистачає фінансів», - зауважує волонтер.

Нещодавно організатори «Бандерівського схрону» анонсували новий проект «Бандерівські канікули». Проект працюватиме за принципом дитячого ви шкільного табору. Ідея полягає в тому, щоб на кожному заїзді перемішувати дітей, тобто щоб в одному заїзді були діти з кожного регіону. Якщо вигнеться дещо доробити, то вони відбудуться вже на зимових шкільних канікулах. А вже наступним літом їх проводитимуть і під Калушем, на місці де колись базувалася одна з сотень курінного Різуна.

«Розповідати про місця дуже класно, але на це місце було дуже різних цікавих людей, які хотіли його забрати. Для чого – не відомо. Ми хочемо створити там круглорічний дитячий вишкільний табір, реабілітаційний центр, завести коней. У нас там близько двох гектарів землі із лісом, річка, яка проходить через ділянку – дикі місця. Коли ти знаходишся декілька тижнів під 24 годинним обстрілом – тиша, гармонія з лісом, природою відновлює», - акцентує чоловік.

Наостанок Ігор Чернецький запрошує приїхати до них на вихідні, каже вже погода не така як влітку, однак проводити толоки все ж можливо.