Баварський Фонд допомагатиме формувати на Прикарпатті добровільні пожежні дружини


На Прикарпатті стартував проект міжнародної технічної допомоги "Сприяння розвитку добровільних пожежних дружин (команд) у громадах Івано-Франківської області".

Для участі у його відкритті до Івано-Франківська приїхала делегація Фонду Ганса Зайделя на чолі з керівником проекту в Україні, Республіці Молдові і Румунії Даніелем Зайберлінгом.

Перемовини щодо планів міжнародної співпраці з німецькими партнерами керівництво обласної ради та обласної державної адміністрації обговорили під час зустрічі з паном Даніелем Зайберлінгом та представниками делегації. Результатом зустрічі стало підписання протоколу намірів.

Івано-Франківщина вибрана пілотною областю для впровадження проекту. Його керівник Даніел Зайберлінг сподівається, що такий досвід згодом запозичать й інші області України.

"Жодна держава, жодна адміністрація не може повністю захистити людей від надзвичайних ситуацій чи від пожеж. Тому, що будь-яка країна занадто велика, щоб лише державні структури могли вирішити цю проблему. Це можна зробити лише спільними силами з громадськістю. Тому ми обрали цей проект як приклад того, як повинні  працювати демократичні держави", - розповів Даніел Зайберлінг.

Формування добровільних пожежних дружин на Прикарпатті, переконаний голова обласної ради Олександр Сич, сприятиме кращому усвідомленню доцільності об’єднання громад. "На прикладі формування добровільних пожежних дружин, там, де справа стосується безпеки, там громади найпредметніше відчують, що означає брати консолідовану участь у вирішенні своїх справ, приймати рішення. Коли спільними зусиллями декілька громад зуміють створити одну пожежну команду, яка буде їх обслуговувати, тоді, на цьому прикладі,  вони зрозуміють, що їм краще об’єднуватися. Власне такий шлях об’єднання через усвідомлення, а не через адміністративний тиск, є найкращим".

В рамках проекту в Івано-Франківську 4-6 квітня відбудеться перший тематичний короткостроковий семінар "Створення добровільних пожежних дружин у сільських і селищних громадах". А згодом найактивніші пожежники-добровольці поїдуть на навчання в Німеччину. І вже наступного року сільські та селищні громади зможуть писати проекти, спрямовані на розвиток пожежно-рятувальних підрозділів в рамках Обласного конкурсу проектів розвитку місцевого самоврядування, які будуть співфінансуватися з обласного бюджету в розмірі 300 тисяч гривень.