Берег Чорного Черемошу почали укріплювати: Активісти кажуть - це фікція


На Верховинщині активісти б’ють на сполох: у руслі Чорного Черемошу розпочалися берегоукріплювальні роботи.

Річка має статус охоронної зони, тому активісти кажуть, що роботи ведуться із порушенням процедури. Окрім того, це загрожує знищенням порогів на цій ділянці річки, яку туристи використовують для рафтингу. 

За словами активіста Андрія Мельничука, наприкінці травня на порозі Гучки почала працювати важка техніка. Зокрема, під лівий беріг накидали річкове каміння, хоча при берегоукріпленні цього робити не можна.

«Над Чорним Черемошем між селами Красник і Бистрець є відрізок шляху, який шалено потребує берегоукріплення. Одного чорного дня в прірву тут злетить автобус з туристами - будуть дні трауру, урочисті панахиди; може, навіть на колінах хтось буде піаритися. Але тут роками ніхто пальцем в палець не вдарить, бо тут все не просто освоювати кошти. "Берегоукріплювати" дорогу шляхом ліквідації порогу Гучки при такій "живій" проблемі - те саме, що лікувати грибок на нігтях, коли пацієнт хворий на рак», - пише Мельничук.

Роботами займається ТзОВ "ПМК-77", яке пов’язують з колишнім скандальним керівником парку «Гуцульщана» Василем Пророчуком.

Як йдеться на сайті публічних закупівель Prozorro, Бистрянська сільська рада уклала договір на укріплення берегових ліній за 1 420 431,60 гривень.

Власницею «ПМК-77» наразі є 77-річна Катерина Стефурак із с. Соколівка Косівського району. Її дочка Галина Стефурак – секретар Соколівської сільради. До 2011 р. співвласником фірми також був прописаний у тому ж селі Василь Пророчук, зараз – депутат Косівської райради від «Батьківщини», а раніше – директор Національного природного парку «Гуцульщина», яким нині керує Юрій Cтефурак. Дружина останнього Ірина Стефурак відома як працівниця парку «Гуцульщина» і Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції ІСГ Карпатського регіону НААНУ.

За даними «YouControl», до 2017 року «ПМК-77» використовувала номер телефону +380507529982, що належить ТОВ «Західно-українське інноваційне агентство» того ж Василя Пророчука, який також володіє ТОВ «Гідроенергобуд».

Директором «ПМК-77» є Михайло Гавриляк. У 2015 р. він ішов у Косівську міськраду Івано-Франківської обл. від «Блоку Петра Порошенка», будучи заступником директора парку «Гуцульщина».