Без сала й ковбасок: Супрун пояснила, як правильно їсти яйця


Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла, наскільки корисні можуть бути яйця, якщо їх споживати правильно.

Про це вона написала в Фейсбуці, пише Укрінформ.

В списку корисних для здоров‘я продуктів ви неодмінно знайдете яйця. Вони містять практично всі вітаміни, а також залізо, білок та рідкісні корисні жири – наприклад, холін. Яйця корисні для здоров’я очей, шкіри, волосся, печінки та мозку”, - зазначила Супрун.

Вона підтвердила, що не завжди яйця вважались корисним продуктом.

Війна із холестерином, водночас і з яйцями почалася в 70-ті роки 20 сторіччя. Лікарі та дієтологи вважали, що вони шкідливі через холестерин і радили від них відмовитись або максимально зменшити споживання, аби запобігти серцево-судинним хворобам. Минуло десятки років, і тривалі дослідження спростували міф про шкоду яєць та підвищені ризики серцево-судинних хвороб. В одному з великих досліджень (500 тисяч учасників) люди, які споживали одне яйце на день, мали на 18% менші ризики появи хвороб серця та судин та на 28% ймовірність пережити геморагічний інсульт”, - розповіла Супрун.

За словами глави МОЗ, дійсно, у яйцях є холестерин, але він не робить їх шкідливими, тож їсти яйця можна і треба.

Холестерин – це один із різновидів жирів. Він потрібен для роботи мозку, вироблення гормонів, функціонування травлення та багатьох інших процесів”, - пояснила вона.

Одне середнє яйце містить близько 186 мг холестерину, що становить 62% рекомендованого добового споживання. Добова норма холестерину може коливатись від 100 до 300 мг в залежності від загальної кількості споживання калорій на день. В основному холестерин міститься в жовтку, а білок – це і є здебільшого протеїн.

Супрун радить, щоб отримати максимальну користь від споживання яєць, Їсти відварені яйця чи яйця пашот, але не смажити їх чи їсти сирими. Важливо також не доповнювати їх шкідливими продуктами, наприклад ковбасками, беконом чи салом.

“Їсти сало можна і навіть треба, але краще – окремо від яєць, і небагато”, - зазначила вона.

Яйця слід комбінувати з іншою здоровою їжею. Супрун рекомендує, аби це був висівковий хліб, зелень, різні овочі, оселедець та олія.