Без створення антикорупційного суду робота НАБУ не має сенсу - Ситник


Без створення Антикорупційного суду робота НАБУ не має сенсу.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації в Укрінформі звіту про результати діяльності бюро.

«Без створення спеціалізованого антикорупційного суду, який розглядатиме справи не роками, а в розумні строки, як передбачено кримінальним процесуальним кодексом, вся наша робота, про яку ми звітуємо кожні півроку, фактично не має ніякого сенсу. Тому що на сьогодні арештовано дуже багато майна. Блоковано дуже багато коштів -  це мільярди гривень, які можна повернути державі. Дуже велика кількість активів арештована по тих справах, які вже в судах. Але за відсутності вироків по цих справах, за відсутності взагалі процесу по  цих справах, вирішити питання щодо повернення цих коштів, вирішити питання щодо призначення справедливого покарання тих осіб, які обгрунтовано підозрюються в корупції, на сьогодні в цих судах неможливо», -  заявив Ситник.

Він зазначив, що втішений тим, що в парламенті є проект закону про антикорупційний суд, хоч і «не ідеальний»,  внесений Президентом України.

«Сподіваюся, що парламент зверне увагу на це все і прийме закон, який дасть можливість створити незалежну інституцію... Не думаю, що буде дуже багато охочих працювати в цьому суді, але я впевнений, що наша держава все ж зможе делегувати у цей суд людей, які не побояться і зможуть розглядати ці справи під шаленим тиском», -  наголосив Ситник.

Він висловив сподівання, що антикорупційний суд запрацює вже цього року.

«Я відповідально заявляю: якщо цей закон прийняти в лютому або березні, то цю інституцію можна створити до кінця 2018 року. І це буде дійсно тестом для нашої влади на наявність політичної волі на боротьбу з корупцією», -  наголосив директор НАБУ.