Безпритульні пси тероризують одну з франківських шкіл


У четвер, 17 травня близько 8-ї ранку в Івано-Франківську четверо бездомних собак напали та покусали старшу жінку. Інцидент трапився на вулиці Хіміків, 1 біля школи №24.

Про це кореспондентці Бліц-Інфо розповіла пані Марія, що стала свідком нападу. За її словами, постраждала від собак вчителька школи. Також того ранку один із псів вкусив за ногу хлопчика-восьмикласника.

У розмові з кореспондентом Бліц-Інфо, заступник директора Юрій Самолюк цей інцидент підтвердив. Освітянин нарікає, що біля їхньої школи вже кілька років дуже багато бездомних тварин. І найагресивніше вони ведуть себе саме зранку, коли діти йдуть до школи.

"Це вже не перший випадок, коли пси кидаються на людейУ свій час ми звертались в управління благоустрою та поліцію. Але ми самі розуміємо, що вони нічого не можуть зробити. Їх треба виловлювати та забирати у притулок – я не бачу іншого варіанту», - каже заступник директора.

Юрій Самолюк зауважує, що після останнього випадку керівництво школи вже навіть нікуди не зверталось, адже це безрезультатно. Заступник директора пригадує, що близько двох місяців тому 5-6 псів також покусали одинадцятикласника. Відігнати собак допоміг сторож. Родичі школяра боялись щоб не було сказу, адже через декілька днів на шкільній клумбі біля центрального входу знайшли здохлого собаку.

«Наша школа служить прохідним двором для циганського табору. Цигани зранку ходять через територію і за ними біжить зграя собак. Вони також можуть ні з того, ні з усього кинутись на співробітників», - додає Юрій Самолюк.

Водночас керівник КП «Полігон» Юрій Мороз зауважує, що до них надходили декілька звернень від мешканців мікрорайону щодо бездомних собак біля тролейбусного депо. А школа №24 знаходиться зовсім поруч.

"Наші спеціалісти працюють «між двох вогнів» – з одного боку, люди, які переживають за здоров’я і безпеку свою та своїх дітей і вимагають забрати тварин із вулиць, з іншого – ті, хто не дозволяє цього робити",  - резюмує чиновник.

Юрій Мороз зауважує, що забрати з вулиці агресивну собаку дуже важко. Потрібна офіційна заяву на ім’я керівника «Полігону» чи міського голови з координатами та контактними даними. Також потрібно надати довідку з медзакладу про звернення. І тільки після цього тварин можна виловити. Якщо собаки не стерилізовані, то їх стерилізують та проводять щеплення.

«За законом, приспати собаку можна тільки у конкретних випадках. Зокрема, якщо вони в такому стані коли їх не можна вилікувати або наносять загрозу здоровю чи життю людей. Але таке буває дуже рідко, адже зоозахисники за цим дуже слідкують», - каже Юрій Мороз.

Начальник Івано-Франківської міської лікарні державної ветеринарної медицини Євген Гусак зауважує, що в будь-якому разі, необхідно звернутись у травмпункт для надання антирабічної допомоги.

В середньому, одна вакцина від сказу коштує 400 гривень, а при укусі потрібно зробити шість уколів.

Читайте Бліц-Інфо в Facebook, Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!