Білоберізька ОТГ ділилася досвідом з тернополянами і буковинцями


У рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) представники об’єднаних громад Тернопільської та Чернівецької областей з метою навчального візиту побували у Білоберізькій ОТГ.

Під час навчального візиту голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк продемонстрував гостям перші досягнення громади. Зокрема вони мали можливість оглянути об’єкти, які збудовано чи відремонтовано за кошти Білоберізької ОТГ, а також завдяки субвенціям та міжнародній допомозі. На думку гостей, особливо заслуговує на увагу ознайомлення з роботою першого на Прикарпатті Центру безпеки громади, який недавно запрацював у Білоберізькій ОТГ. До його складу входить місцева пожежна охорона та екстрена медична допомога. Розташовані ці служби в одному приміщенні задля оперативного надання допомоги у випадку пожежі. Дмитро Іванюк у розмові з тернополянами і буковинцями наголосив, що відкриття Центру є дуже важливим для забезпечення пожежної безпеки жителів населених пунктів, які належать до об’єднаної громади. За його словами, на пожежному автомобілі високої прохідності почергово цілодобово працює троє водіїв, а саму пожежну охорону сформовано з волонтерів, які у разі потреби надаватимуть допомогу, і це, як звернув увагу голова, європейська практика, що дозволяє економити бюджетні кошти.

А ще гості побували у Білоберізькій ЗОШ І – ІІІ ст., де відкрито пришкільний інтернат, оскільки у цій гірській місцевості немає можливості щодня довозити дітей з присілків. Тепер вони сходять з гір у понеділок і цілодобово перебувають в інтернаті до п’ятниці. Тут вихованці мають, крім належно облаштованих спалень, і кімнати гігієни та відпочинку. У просторих приміщення новенькі меблі і все, що потрібно. Також недавно у Білоберізькій ЗОШ I – III ст. відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям. Представники об’єднаних громад Тернопільської та Чернівецької областей оглянули новозбудований корпус дитсадка «Теремок», який запрацює з першого вересня і дітки матимуть можливість готуватися до шкільного життя. Крім цього, тут вже зуміли відремонтувати старе двоповерхове приміщення, перетворивши його у належно облаштований адміністративний будинок, у якому радо вітали гостей. А ще вони побували у відремонтованому приміщенні дільничної лікарні Білоберізької ОТГ.

А виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук переконаний, що Білоберізька ОТГ – це яскравий приклад органу місцевого самоврядування нового типу, що своїми справами демонструє ефективне використання коштів задля перспективного розвитку територій населених пунктів об’єднаної громади.

Оксана ПРОЦЮК.