Білоберізька ОТГ: успіхи, проблеми і перспективи


З ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України відбувся прес-тур у Білоберізьку ОТГ, яка з початку цього року живе в нових бюджетних умовах.

Представники ЗМІ Прикарпаття мали нагоду побачити, як живе ця громада після об’єднання, що вдалося тут змінити, як наближають послуги до людей і чи покращується їхнє життя, пише Галичина.

Ще у 2015 році Білоберізка, Устеріки, Хороцеве і Барвінків відповідно до чинного законодавства пройшли процедуру об’єднання, утворивши ОТГ з адміністративним центром у Білоберізці, яка має для цього належну інфраструктуру. Ця громада була однією із перших на Прикарпатті, які стали на шлях об’єднання, вибори тут відбулися торік у березні. Все ж через недосконале законодавство, відсутність механізму переходу на міжбюджетні відносини посеред бюджетного року весь 2016 - ий тут прожили за старими правилами. І аж з 1 січня 2017- го Білоберізька ОТГ розпочала життя в нових фінансових умовах.  

За словами голови Білоберізької ОТГ Дмитра Іванюка бюджет громади становить 16,5 млн., зокрема понад 8 млн. – це освітня субвенція, медична – більше 2 млн., базова дотація – 1 млн. 400 тис. грн., а додаткова дотація на обслуговування закладів освіти і медицини – 1 млн. 700 тис. грн., решта власні надходження – понад 3 млн. грн. Також торік громаді виділили з державного бюджету 1 млн. 350 тисяч грн. на соціально-економічний розвиток, за які вдалося зробити вуличне освітлення у с. Хороцевому і Барвінкові. Також у Барвінкові замінили вікна в школі, облаштували внутрішні санвузли. А у Білоберізькій ЗОШ І – ІІІ ст. відкрили пришкільний інтернат, оскільки у цій гірській місцевості немає можливості щодня довозити дітей з присілків. Тепер вони сходять з гір у понеділок і цілодобово перебувають в інтернаті до п’ятниці. Тут вихованці мають, крім належно облаштованих спалень, і кімнати гігієни та відпочинку. У просторих приміщення новенькі меблі і все, що потрібно. Голова об’єднаної громади пишається й тим, що недавно у Білоберізькій ЗОШ I – III ст. відкрили спортивний майданчик зі штучним покриттям. А ще з першого вересня запрацює новозбудований корпус дитсадка «Теремок», де дітки матимуть можливість готуватися до шкільного життя. Також у цій громаді вже зуміли відремонтувати старе двоповерхове приміщення, перетворивши його у належно облаштований адміністративний будинок.

Особливою гордістю Білоберізької ОТГ, за словами її очільника, є перший в області Центр безпеки громади, до складу якого входить місцева пожежна охорона та екстрена медична допомога. Розташовані ці служби в одному приміщенні задля оперативного надання допомоги у випадку пожежі. Дмитро Іванюк у розмові журналістами наголосив, що відкриття Центру є дуже важливим для забезпечення пожежної безпеки жителів населених пунктів, які належать до об’єднаної громади. За його словами, на пожежному автомобілі високої прохідності почергово цілодобово працюватиме троє водіїв, а саму пожежну охорону буде сформовано з волонтерів, які у разі потреби надаватимуть допомогу, і це, як звернув увагу голова, європейська практика, що дозволяє економити бюджетні кошти. До речі, з Верховини через погані дороги пожежникам потрібно на подолання шляху у Білоберізьку ОТГ витратити приблизно годину. А з Білоберізки до найвіддаленішого населеного пункту ОТГ автомобілем можна дістатися максимум за 20 хвилин. Кошти на зарплати водіям, бензин тощо заклали у місцевому бюджеті. А пожежну машину громаді відповідно до договору передало обласне управління ДСНС. Також на території Білоберізької ОТГ запрацювала екстрена медична допомога, кошти на функціонування якої виділено з державного бюджету. 

Найгострішою проблемою Білоберізької ОТГ, яка потребує нагального вирішення, Дмитро Іванюк називає розбиті дороги. Проте запевнив, що інфраструктурну субвенцію, яку гарантує громаді держава, буде спрямовано на ремонт і будівництво доріг. Дмитро Іванюк розповів, що у Білоберізькій ОТГ писатимуть проекти щодо утворення молочно переробного, міні-ковбасного цехів, які даватимуть чималі прибутки громаді.   

Також він розвінчав міф про те, що чимало працівників сільських рад, що пішли на об’єднання залишаються без роботи. За словами Дмитра Іванюка, усіх людей, які працювали в сільських радах до об’єднання, нині вдалося влаштувати на роботу в об’єднану громаду. Щоправда, тут штати не роздувають, а заповнюють вакансії з огляду на доцільність. 

А ще Дмитро Іванюк висловив міркування про те, що якби реформу з децентралізації влади було проведено кількома роками раніше, то, схоже, не було б війни на Донбасі. Адже об’єднані громади – це фактично міні-райони, і люди були б господарями на своїй землі, дбали б за свої території і не шукали б до кого пристати – до Росії чи ще кудись.     

На думку голови Білоберізької ОТГ Дмитра Іванюка, головне для майбутнього чільника громади – брати на себе відповідальність і служити людям. Він закликав інших стати на шлях об’єднання, щоб концентрувати кошти на місцях, бути господарями на своїх територіях і розвивати населені пункти, які входять до складу ОТГ. Для нього незрозумілим є те, що досі є люди, які саботують об’єднання громад і запевнив, що саме ця реформа дає шанс відчути себе повноправними господарями у своїх громадах і розвивати їх у такому напрямку, як хочуть їх жителі, а не відірвані від місцевих реалій чиновники з Києва. Дуже важливо, на його думку, допомагати малому бізнесу в громадах. Нині в Білоберізьку ОТГ залучили внутрішнього інвестора, який уже встановив обладнання у сумі на понад мільйон грн., тут вироблятимуть паливні брикети.Але потрібно, щоб уряд зі своєї сторони створював сприятливі умови для залучення бізнесу на місцях щодо вироблення документації тощо.

Дмитро Іванюк висловив особливу подяку народному депутатові України від округу, на території якого розташована Білоберізька ОТГ, Юрію Солов`ю( фракція БПП) за сприяння і належне представлення інтересів виборців у найвищому законодавчому органі влади.

Житель Білоберізки, колишній директор місцевої школи, автор низки поетичних збірок Орест Князький у розмові з журналістами запевнив, що децентралізація влади необхідна для країни, але, як і будь-яка новація, має на своєму шляху перешкоди. На його думку, переваги децентралізації в тому, що повноваження і ресурси буде передано на місця, в громади, які будуть розбудовувати свої території. За словами жителя громади, у чотирьох її населених пунктах за декілька місяців зроблено значно більше, ніж за кілька десятиріч. 

Виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук наголосив, що Білоберізька ОТГ – це яскравий приклад громади, яка демонструє ефективне використання коштів задля перспективного розвитку.