Бійцям АТО готують нагороди за зразком УПА


Геральдисти підкреслюють, що через пропаганду хрест часто сприймається як німецька військова нагорода, але в тій же Польщі є ціла система нагород у вигляді хрестів

У Міноборони зайнялися нагородами. На закупівлю медалей і пам'ятних знаків через систему «Прозоро» витратять 5,5 млн грн, а систему нагород хочуть повністю переробити.

Наприклад, в якості зразків візьмуть ордена УПА, а офіцерські відзнаки будуть робити з переплавленої ворожої техніки. Втім, деякі бійці вважають, що куди важливіше реальні пільги від держави і допомогу при працевлаштуванні, ніж метал.
5,5 мільйона - на нагороди

Торги відбулися вже за трьома лотами на загальну суму 2 млн 770 тис. Грн. Це почесні знаки Генштабу, медалі та нагрудні знаки з тиражем кожного від 90 до 6 тис. Штук. Торги по найбільшому замовлення - 77 тис. Нагрудних знаків «Учасник АТО» (очікувана вартість - 2,8 млн, т. Е. Ціна одного знака - близько 36 грн) - не відбулися, але в Міноборони по ньому вже почали нову закупівлю. До слова, в торгах брали участь дві фірми, і переможцем виявилася та, що запропонувала більш високі ціни.

«У першого учасника ціна відповідала умовам, але він був дискваліфікований через те, що в поданих документах були невідповідності. Пропозиція другого учасника виявилося кращою за лотом «Учасник АТО», але вони без пояснення причини відмовилися від виконання замовлення. Лот виставлений на повторний тендер », - пояснила адміністратор електронних закупівель МО Анастасія Ковальова. У Міноборони вважають, що при загальному бюджеті армії витрати в 5,5 млн на відзнаки порівняно невеликі.

Крім того, влада зараз розробляє проекти відомчих нагород абсолютно нового зразка, де на додачу до орденів і медалей з'являться хрести. Серед них три вищі - «Хрест« Військова слава »,« Хрест хоробрих »і« Сталевий хрест ». Також є три нагороди видів військ - сухопутних, авіації і флоту. Цікаво, що офіцерську нагороду за планування, керівництво і безпосереднє виконання бойових операцій «Сталевий хрест» пропонують відливати зі сталі переплавленої ворожої техніки. «Подібна традиція існує в інших країнах, в тому числі і в Британії», - пояснюють ідею автори проекту. 

Є в списку і абсолютно особливі знаки. Так, медаллю «За незламність» (чорніння хрест в вінку з колючого дроту з золотим феніксом) хочуть вшановувати які виявили мужність і вірність присязі в полоні. «Аналогічні нагороди є в країнах НАТО. На відміну від СРСР, де потрапили в полон вважали зрадниками, в світі розуміли силу обставин і те, що пройти полон можна з гідністю », - йдеться в описі медалі.

Медаль «За жертву крові» хочуть давати тим, хто мав поранення. Будуть свої нагороди також у військових медиків і волонтерів - для останніх підготували медаль «За сприяння війську» із зображенням Святої Покрови.

Експерти кажуть, що в основу запропонованих нагород лягли зарубіжні аналоги і традиційні відзнаки періоду УНР та УПА. «Речі, подібні « Сталевого хреста », існували в багатьох країнах. В даному випадку ще й апелюють до системи нагород періоду УНР. У центрі там герб князів Острозьких, а лопаті хреста зроблені у формі пернача - українського бойового знаряддя періоду XVII-XVIII століть », - сказав голова Українського геральдичного товариства Андрій Гречило.

В Українському геральдичному товаристві підкреслюють, що у нагород є і європейське коріння. «Через пропаганди хрест часто сприймається як німецька військова нагорода, але в тій же Польщі є ціла система нагород у вигляді хрестів. Також в даному випадку він не несе в собі ніякого конфесійного сенсу, а використовується тільки як форма вшанування », - каже Гречило.