Бізнес-омбудсмен на Прикарпатті: У вас інвестори бояться втратити свою власність


Сьогодні, 29 червня на Прикарпатті з робочим візитом перебуває бізнес-омбудсмен в Україні Альгірдас Шемета.

В рамках візиту бізнес-омбудсмен зустрівся з представниками прикарпатського бізнесу та обговорив наявні проблеми, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами правозахисника, інститут бізнес-омбудсмена діє в Україні вже два роки.

«Ми допомагаємо бізнесу без корупції вирішити свої проблеми. Івано-Франківщина не є найпроблемнішою областю. Ви на 16 місці з 24 областей за кількістю скарг. Ми отримали від прикарпатського бізнесу тільки 26 скарг з початку нашої роботи. Більше половини скаржились на дії фіскальної служби. Дві скарги на дії органів місцевого самоврядування. Загалом фінансовий ефект від нашої діяльності на Прикарпатті склав понад 4 мільйони», - розповів Шемета.

Також омбудсмен зауважив, що у нього склалося хороше враження про відносини між ОДА та бізнесом на Прикарпатті. Адже багато проблем у нас вирішують на місцевому рівні.

Окремо міжнародний правозахисник звернув увагу на проблему ліцензування експорту.

«Україна одна з небагатьох країн, яка доволі жорстко контролює не тільки імпорт, а й експорт з країни. Тож ми пропонуємо вищим органам влади для початку лібералізувати систему санкцій до бізнесу, а згодом ввести законодавчі зміни щодо лібералізації», - запевнив Альгірдас Шемета.

Не залишилось без уваги і питання загроз для міжнародних інвесторів.

«Коли питаєш іноземного інвестора про проблеми, то вони називають корупцію та рейдерство. Ризиковано прийти з інвестиціями, якщо ти не впевнений, що твої права на інвестовану власність не захищені. Тож зараз важливо змінити думку інвесторів», - підсумував бізнес-омбудсмен.