Боєць АТО Василь Сенатович з Франківщини повернувся із зони бойових дій


Про бойові будні на східному фронті не з чуток знає житель с. Битків Василь Сенатович. Неодноразово націоналіст здійснював волонтерські поїздки на східний фронт, в зону бойових визвольних змагань, а з середини грудня минулого року до 5 січня, разом з військовими знаходився на передовій, захищаючи Україну від російського агресора.

Як розповідає Василь Сенатович, не одноразово перебуваючи на в зоні АТО, доводилось бачити та чути від вояків, які стоять на передовій, що потрібні медичні машини з лікарями, для надання кваліфікованої медичної допомоги, адже до лікарні далеко, а рятувати життя військового потрібно миттєво.

Тому цього разу до бійців виїхали на медичному УАЗі разом з лікарем обласної лікарні Леонідом Білоусом для надання медичної допомоги та перевезення бійців до лікувальних закладів.

«Так ми опинилися в військового підрозділі «Карпатська Січ» та стали добровольцями цієї бойової чоти. Перебували ми поблизу Донецького аеропорта, де військову службу несуть добровольчі батальйони «ОУН», «Правого сектора» та чота «Карпатська Січ», неподалік базується батальйон «Дніпро 1». Саме тут московський ворог завдає найбільшого удару, в селі Піски постійно ведуться бої за Донецький аеропорт. Наші бійці не полишають своїх позицій та дають гідну відсіч ворогам. Тому організація медичної служби в цьому районі є важливою. У військових умовах потрібно, щоб постійно біля бійців знаходився лікар, який в разі необхідності зможе надати йому першу медичну допомогу. З лікарем працював водій, який доправляв хворих в медичні центри. Створена нами медична допомога для військових добровольчих батальйонів допомогла спасти та надати медичну допомогу не одному нашому військовому», - розповідає Василь Сенатович.

«Одним, з найважливіших моментів, який мені запам’ятався найбільше, коли ми разом з лікарем спасли життя бійцю Захару. Хлопець був важкопоранений, ми оперативно спрацювали і вночі вивезли Захара з Пісків до Красноармійська у місцеву лікарню. Вивозити довелося з під обстрілів. Вночі як правило в Пісках транспорт не їздить тому, що в темноті не відомо чия то машина, можна потрапити під обстріли з обох сторін. Ми вчасно доставили бійця, і вже через кілька хвилин після нашого прибуття в лікарню йому зробили операцію і так вдалося зберегли ще одне життя», - ділиться спогадами свободівець.

Як і всі військові Василь разом з побратимами ніс військову службу, заступав на чергування та патрулювання  блокпостів, пише НП.

Там, на східному фронті не діє ніякий мирний план, про що нам щоденно торочать з екранів телевізорів. Терористи підступно ведуть обстріли кожного дня. За період так званого «перемир'я» ворог наростив свої сили, а сьогодні масово обстрілює наші блок пости та мирних жителів. А сьогодні вже іде масована атака по великому периметру з усіх видів артилерійської зброї, і з "Градів" і з мінометів. Відбуваються також прориви диверсійних груп, та наші хлопці успішно дають з ними раду.

Як запевни Василь Сенатович наші бійці стоятимуть до кінця. Українці, які тримали оборону в Пісках, які відвойовували Донецький аеропорт нізащо не віддадуть тепер його.
Потуги та зброї є достатньо, і бойовий та патріотичний дух дуже високий. Інше питання, що з Росії навезли масу зброї. Сьогодні там воюють фахові російські військові,  які вже пройшли не одну війну. Саме вони стоять із серйозною технікою і на кордонах, і всередині країни.

Вояки харчами, теплим зимовим одягом забезпечені в повній мірі. Постійно потребують речей, які виходять з вжитку: тепловізори, прилади нічного бачення, бронежилети, зимова форма, батарейки для живлення, генератори.

Найбільша потреба в транспорті. Бо в любий час може скластися ситуація, що сили будуть не рівні, почнеться сильний обстріл і наші бійці не матимуть змоги навіть відступити.

Так сталося, що машину, яка надавала медичну допомогу та перевозила поранених вороги розбомбили, вона зараз потребує ремонту.

Назад додому волонтери повернулися поїздом тому що їх поміняли інші побратими.