Боєць Василь Білоус: Немає сенсу жити в Україні, якщо ти не готовий за неї боротися


На четвертий рік московсько-української війни хтось все ж зумів одягнути маску безсилля чи то вже байдужости щось змінити і крутиться в колесі історії, чекаючи поки все налагодиться. А хтось зодягнув військову форму, взув берці й побіг крутити те колесо.

Час зрозуміти, що всім під силу творити свою історію, адже ніхто крім нас цього не зробить. І надвірнянський свободівець, боєць окремої штурмової роти "Карпатська Січ" 93 ОМБр Василь Білоус не залишився осторонь, відправився в саме пекло боїв на сході України, щоб на власному прикладі засвідчити героїчний чин справжнього українця-націоналіста, йдеться на сайті ВО "Свобода."

Василь Білоус народився в селі Красна Надвірнянського району, за спеціальністю вчитель географії та економіки. Відсутність військового досвіду (його боєць отримував на полі бою) не завадила націоналісту уже понад три роки захищати територіяльну цілісність України. У лютому 2015 року Василь добровольцем подався у батальйон "Карпатська Січ", а в травні цього ж року підписав контракт до закінчення особливого стану. Від тоді несе службу в гарячих точках, зокрема у Пісках, поблизу Донецького аеропорту, в Кримському спочатку як стрілець-санітар роти вогневої підтримки 93-ї окремої механізованої бригади, а в 2016 - на посаді головного сержанта зенітно-ракетного взводу. Василь Білоус пройшов медичний вишкіл і крім своїх бійцівських обов'язків ще й надає першу допомогу пораненим воїнам, зупиняє кровотечі ще до приїзду "швидкої".

В одному із інтерв'ю свободівець зазначив, що воювати на східний фронт його спонукала любов до України. "Україна для нас, бійців, як друга мати. ‒ наголосив Василь, ‒ І якщо ти любиш свою рідну маму, ти маєш любити Україну. Обов'язок усіх чоловіків ‒ захищати свою державу. Адже немає сенсу жити в Україні, якщо ти не готовий за неї боротися. Це існування, а не життя".

Станом на сьогодні свободівець і за сумісництвом депутат Надвірнянської районної ради Василь Білоус, вже в званні офіцера, разом із побратимами несе службу в Кримському та з травня цього року перебуває на посаді командира механізованого взводу.

На думку Василя, на четвертий рік війни з московським агресором військове забезпечення Збройних Сил України змінилося на краще, але ще не відповідає дійсним потребам. Волонтери продовжують бути основним тилом захисників.

Солдати взводу Василя Білоуса нещодавно отримали гуманітарну допомогу, медичні препарати та іменні футболки "Карпатська Січ" від волонтерів БФ "Свобода-Гідність-Перемога". Волонтерський вантаж доправили свободівці Василь Сенатович, Іван Степник та Василь Павлик, а також військовий капелан Василь Довганюк.

Проте, боєць "Брат" підкреслив, що попри усі побутові негаразди, бойовий дух солдатів піднесений. "Ми знаємо, чого ми сюди прийшли. І захищатимемо Україну до здобуття перемоги над московським ворогом. Найтяжчим у війні, скільки б вона не тривала, є втрата бойових побратимів. Дуже жаль, що Україна втрачає найкращих. Але якось мусимо пережити ці втрати".

Свободівець впевнений, що незалежна, соборна Україна з національними цінностями рухатиметься тільки шляхом процвітання.