Боєць з Прикарпаття може сісти на 15 років, бо заспокоював п'яних поліціянтів у зоні АТО


Наприкінці квітня Артемівський міськрайонний суд за поданням слідчого артемівської поліції і погодженням прокурора військової прокуратури відправив у СІЗО 29-річного бійця з Прикарпаття, розвідника 17 батальйону Романа Ілитчука.

А все через те, що прикарпатець під час патрулювання в ніч з 6 на 7 січня 2016 року, патрулюючи Дзержинськ, мав необережність заспокоювати нетверезих місцевих поліціянтів.

Про це в мережі розповіла активістка та волонтерка Ольга Решетилова. Дівчина детально вивчила справу, тож впевнена, що хлопець може сісти нізащо.

"Рома - скромний хлопець з карпатського села, один з нерозпіарених героїв цієї війни. Ті, кому доводилося працювати з Ромою, знають про його заслуги. Про походи впритул до Горлівки, про захід в Зайцево, про захоплений сєпарський секрет і багато іншого", - підкреслює Ольга.

За словами волонтерки, тієї ночі патруль приїхав до місцевого нічного клубу, де виникла масова бійка.

"У клубі були двоє айдарівців - офіцер і солдат, які проводжали волонтерів і заїхали з ними випити кави перед дорогою. Медичне освідування показало, що айдарівці були абсолютно тверезими (це важлива деталь). Отже, в клубі айдарівці побачили, як якесь мурло в цивільному б"є свою дівчину головою об стінку і не зважає на спроби інших відвідувачів його зупинити. Вони втрутилися в ситуацію, почався конфлікт між мурлом і айдарівцями, на допомогу мурлу підтяглося ще з десяток його знайомих, які почали відверто вбивати військових. Зі свідчень айдарівців та інших очевидців виходить, що їх били так, що вони періодично втрачали свідомість. Найбільш агерсивним серед нападників був такий собі Іван Ігнаткін", - розповідає на своїй сторінці у мережі Решетилова.

Тож, побачивши як б'ють військовослужбовців, Ілитчук спробував відтіснити натовп. 

"Агресія частини явно бухого і неадекватного народу переключилася на Рому. Тоді Рома дістав пістолет і вистрілив вгору, на що ніхто не відреагував. З натовпу теж почулися постріли. Рома вистрілив ще двічі Ігнаткіну під ноги - це вже був самозахист. Після чого Ігнаткін і ще частина натовпу розбіглася в різні сторони. Власне, на цьому конфлікт нібито було вичерпано. Потерпілі поїхали знімати побої, патруль поїхав далі патрулювати... А вже вдень 7 січня від слідчих Рома дізнався, що він нібито поранив Ігнаткіна у стегно, а Ігнаткін - співробітник дзержинської міліції. І вся та гоп-компанія, яка вбивала спочатку дівчину, а потім айдарівців - це місцеві мєнти (стан алкогольного сп"яніння у них на момент конфлікту був 0,8 проміле). У Роми вилучили пістолет і на нього завели кримінальну справу. Хоча Рома переконаний, що його кулі в Ігнаткіна влучити не могли", - підкреслює волонтерка.

Решетилова впевнена, що справу фабрикують, адже вилучені на місці кулі не могли бути випущеними із пістолета бійця. Але експертиза твердить протилежне. 

"Але найчудесніше сталося, коли 25 квітня Рома приїхав в Бахмут за черговим викликом слідчих. Йому прямим текстом запропонували дати свідчення на комбата - і справа тут же буде закрита. Ну які свідчення? Які-небудь. Можна по контрабанді. Або по торгівлі зброєю. Або ще щось придумай. Придумувати Рома відмовився. Його відразу повезли в гуманний Артемівський суд. А далі ви вже знаєте. Зараз карпатський хлопець Рома сидить в одному СІЗО з сєпарами, яких понад рік затримував на фронті", - додає дівчина. 

Йому інкримінують ст 115 ККУ ( Умисне вбивство) та ст. 15 ККУ ( Замах на злочин). За такими статтями прикарпатець може сісти за грати від 7 до 15 років. Тож, на думку Ольги Решетилової, врятувати прикарпатця від в'язниці може тільки розголос справи та підтримка громадськості. 

До слова, 19 травня Артеміський суд має розглянути апеляцію про зміну запобіжного заходу на час досудового слідства.