Богдан Кухарук: Я хочу робити корисні справи у цивільному світі, як робив це у АТО


У Івано-Франківську діятиме муніципальна варта. Орган, який забезпечуватиме охорону громадського порядку, законність, права та інтереси громадян.

Більше про діяльність комунальної інспекції поговорили із Богданом Кухаруком – кандидатом на посаду командира комунального підприємства «Муніципальна варта» у Івано-Франківську. Богдан зі Львова, служив у АТО, пережив контузію, цікавиться альпінізмом та вважає за свій обов’язок оберігати і розвивати свою країну, пише Вежа.

– Богдане, розкажіть більше про муніципальну варту. Як діятиме цей орган?
 
– При міській раді, при територіальній громаді створений підрозділ, завданням якого є допомагати силовим структурам забезпечувати громадський порядок, допомагати тим, хто потребує невідкладної допомоги у випадку коли професійні служби не встигають. Завданням службовців муніципальної варти є допомога.

– Ви зі Львова. Чому вирішили переїхати до Івано-Франківська?
 

– Якось я поїхав на екскурсію із товаришами до Івано-Франківська. Тут ми зустрілися з пластунами і підняли питання безпеки тилових зон подалі від фронту і дійшли спільного бачення. Мене запросили до Івано-Франківська спробувати себе на посаді керівника муніципальної варти. Я все обдумав, зважив і згодився. Для мене важливо робити щось корисне у суспільстві. Будучи уже не в АТО важко залишатися осторонь подій у країні.
 
– Змінити місце проживання досить не просто. Чим довелося жертвувати?
 
– Відверто кажучи, мені було складно зрозуміти те, що я зараз не поїду на фронт. Для мене важливо робити корисну справу, щось подібне до того, що я робив на війні, але вже в цивільному світі. Питання безпеки дуже важливе. Мені боляче дивитись як у Західних містах чималий відсоток кримінальних подій пов’язаний із сепаратиськими настроями. Муніципальна варта для мене – фронт для змін. Зараз формується команда, ми маємо чіткі завдання, які потрібно виконати.

IMG_3157
 
– Чим відрізнятиметься муніципальна варта від поліції?
 
– У патрульних немає тих функцій, які колись були у міліції щодо  громадської безпеки. Ці функцій і завдання зараз вони не виконують. Муніципальна варта виступатиме як, свого роду, громадський спецназ. Муніципальна варта разом з інспекторами по благоустрою можуть вирішувати питання, якими не займається поліція. Це можуть бути такі питання, як: незаконні забудівлі, порядок у місті, незаконна торгівля тощо. Спектр питань дуже широкий. Ми не замінюємо поліцію, а якісно її доповнюємо. Допомагатимемо рятувальникам, пошуковим загонам, та пожежникам.
 
– Хто може бути у складі муніципальної варти? 
 
– У формуванні команди головний акцент робимо на учасниках бойових дій, оскільки кожен боєць вміє надавати першу медичну допомогу та вміє вірно вести себе у нестандартній критичній ситуації. У штабі буде 25 осіб. Переваги на перебування у складі надаються професіоналам у вузьких галузях: люди, котрі служили у спецпідрозділі, вміють надати першу медичну допомогу, професійні спортсмени з хорошою фізичною підготовкою, також високі морально-етичні якості, що сприятиме розвитку середовища. Хочемо, щоб працівники муніципальної варти мали можливість працювати із молоддю, також із допризовною молоддю, формували та популяризували ідеї захисту Батьківщини, звертати увагу громадськості на те, що в країні війна і рівень небезпеки зростає.
 
– Які повноваження будуть у муніципальної варти? Як розмежувати повноваження з поліцією?
 
– Ми обов’язково повідомлятимемо поліцію про правопорушення. Силами муніципальної варти відбуватимуться дії, які зупиняють будь-який злочин до приїзду поліції, вже тоді саме поліція врегульовуватиме даний випадок.
 
– У Івано-Франківську також діє муніципальна поліція, так звана «зелена поліція». Чи буде співпраця із цим органом?
 
– У їхній діяльності також часто бувають гострі ситуації, тому наші працівники будуть допомагати вирішувати всі необхідні питання. Гадаю, що ми всі працюємо на одну громаду і у всіх однакові інтереси.

– Чи спілкуєтеся, консультуєтеся ви із муніципальними вартами інших міст?
 
– Ми, звісно ж, вивчаємо їхній досвід. Попереду у нас рейд по муніципальних вартах України. Повинна відбутися зустріч із закордонними працівниками. Будемо вивчати їхній досвід та переймати від них тільки найкраще.
 
– Коли починає діяти муніципальна варта у Івано-Франківську?
 
– Сьогодні ми починаємо формувати штаб, проводити перші співбесіди. Починаємо займатися облаштуванням, вивченням ситуації та навчанням.
 
– Ви також були учасником АТО, знаєте війну із середини, знаєте у яких умовах працюють там бійці. Чи вплине це на відбір учасників до муніципальної варти?
 
– Війна зміняє цінності. Для мене важлива реакція людини на нестандартні, критичні ситуації та поведінка у екстремальних умовах. Повинні бути психологічні тренованість та стійкість. Я пережив контузію, поранення і  знаю як відбувається збудження нервової системи. На всі ці моменти потрібно зважати, щоб зробити правильний вибір.
 
– Як розвінчати міф, що на темі АТО часто спекулюють?
 
– Гадаю, це можуть зробити ті бійці, яким реально допомагали, котрі можуть сказати чим і хто конкретно допоміг. З часом все стане відомо, хто допомагав, а хто на наживався.
 
IMG_3197
 
– Попри таку відповідальну діяльність, ви ще захоплюєтеся мандрівками, альпінізмом. Чи подорожуєте зараз? 
 
– Це було ще до війни. Війна, вона стирає емоції та момент захоплення. Нервова система стає черствою до задоволень. Зараз я не відчуваю радості до того, що відчував раніше. Дуже хочеться, щоб ті емоції повернулися. Зараз мої захоплення стали у нагоді у роботі, а саме у підготовці наших бійців: альпінізм, туризм, мандрівки – все для різних пошукових заходів.
 
– Чому муніципальна варта потрібна франківцю?
 
– Люди чудово жили до того часу коли з’явилися мобільні телефони, а зараз якщо запитати будь-кого: «Як ти житимеш без телефону?» – у відповідь почуєш: «Це неможливо». Це саме стосується і безпеки. Люди сприймають все як належне, починають плакати вже тоді, коли сталася біда і звинувачують владу у тому, що вони не вжили заходів.
 
Якщо протягом якогось часу стане зрозуміло, що наша діяльність не потрібна, я самостійно ліквідую муніципальну варту. Я не вважаю почесним отримувати зарплату від громади і нічого натомість не робити.