Болгарія підтримає безвізовий режим для України


Представники Болгарії в Європейському парламенті та Раді Євросоюзу підтримають введення безвізового режиму для громадян України.

У рамках офіційного візиту президента України Петра Порошенка до Болгарії, під час переговорів делегацій країн було підписано низку двосторонніх документів про співпрацю в різних сферах. Про це інформує прес-центр глави української держави, пише Тиждень.

Зазначається, що в присутності президентів України та Болгарії було підписано Угоду між Державним космічним агентством України та Болгарською академією наук про співробітництво в рамках космічного експерименту «Іоносат-Мікро» на космічному апараті «Мікросат-М». Угоду підписали Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Головний науковий секретар Болгарської Академії Наук Евдокія Пашева.

"Укладення цієї Угоди розширить існуючу нормативно-правову базу двостороннього науково-технічного співробітництва в космічній сфері. Імплементація Угоди надасть можливість поєднати існуючий в Україні досвід та досягнення в космічній галузі з існуючими у Болгарії можливостями в якості держави – члена ЄС для досягнення взаємоприйнятних цілей за результатами проведення космічного експерименту з використанням техніки вітчизняного виробництва", – йдеться у повідомленні.

Зокрема, документом регламентуються шляхи співпраці сторін з метою організації співробітництва в  рамках проведення космічного експерименту на космічному апараті «Мікросат-М» за допомогою розробленого Болгарською академією наук інструментарного комплексу «Iondriftmeter ID-2», який має стати частиною бортового обладнання «Іоносат-Мікро».

Водночас між Міністерствами молоді та спорту України та Республіки Болгарія було укладено Меморандум про співробітництво в молодіжній сфері. Меморандум підписали Міністр закордонних справ України Павло Клімкін та Міністр молоді та спорту Республіки Болгарія Красен Кралев.

"Це дозволить створити нормативно-правову базу двостороннього співробітництва та розвитку дружніх зв’язків між громадськими молодіжними організаціями, сприятиме поглибленню взаєморозуміння між представниками молодого покоління України та Республіки Болгарія", – зазначає прес-служба Порошенка.

Документ надасть можливість здійснювати обмін делегаціями та інформацією між молодіжними організаціями, установами, які здійснюють діяльність щодо реалізації державної політики у молодіжній сфері, проводити спільні фестивалі, конференції, тренінги, конкурси, розробляти та реалізовувати спільні проекти у сфері популяризації здорового способу життя молоді, залучення до волонтерської діяльності, розвитку міжкультурного діалогу.

Із метою реалізації Меморандуму сторони укладатимуть дворічні Плани дій, в яких визначатимуть конкретні види співробітництва та проекти, що будуть реалізовані в цей період. 

Крім того, між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Болгарія також укладено Угоду про співробітництво в разі виникнення катастроф. Угоду підписали Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін та Заступник міністра внутрішніх справ Республіки Болгарія Красімір Ципов.

"Укладення Угоди створить нормативно-правову базу для двостороннього співробітництва в разі виникнення катастроф, попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, що в подальшому позитивним чином вплине на розвиток двосторонніх відносин із Болгарією та вирішення питань у сфері охорони навколишнього природного середовища. Угода сприятиме оперативному і своєчасному наданню взаємної допомоги, здійсненню обміну інформацією з метою запобігання надзвичайним ситуаціям, а в разі їх виникнення – організованому і ефективному вирішенню питання ліквідації їх наслідків. Документ регламентує шляхи співробітництва в разі виникнення катастроф, порядок участі у спільних операціях з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій", – сказано в тексті.