Боржникам субсидій не дають. У Франківську понад 40 000 сімей мають пільги на комуналку


Опалювальний сезон вже почався, разом з ним почали діяти «гарячі» тарифи на комуналку. Тож багато люду задалося питанням – як пережити зиму та не лишитися без штанів?

Уряд поміняв правила нарахування субсидій, а ще запроваджує їх монетизацію. Правда, почнуть її не з пересічних українців, а з постачальників послуг, пише Репортер

Що поміняли

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася для всіх з 1 жовтня по 30 квітня, то цьогоріч тим, у кого індивідуалка, нараховують з 16 жовтня по 15 квітня. Натомість мешканцям, в яких опалення централізоване, субсидію почали нараховувати з опалювального сезону – у Франківську він розпочався 11 жовтня.

Цього року в субсидіях на опалювальний сезон враховувалися доходи людей не за весь минулий рік, як було раніше, а за перші два квартали 2017-го. Такі зміни вигідні тим, хто торік заробляв більше, ніж нині – звісно, лише в плані субсидій.

Якщо в сім’ї є пенсіонери, інваліди або люди, які не можуть працювати з об’єктивних причин, для них збільшується соціальна норма площі житла з 49 м2 до 75 м2. Окрім того, тепер оформити субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів, можуть і ті, хто живе у садових будинках чи дачних кооперативах.

Що ж стосується офіційно безробітних, але працездатних, то їм при призначенні субсидії зараховують у дохід два прожиткові мінімуми – 3248 грн. Людям, які несподівано опинилися у складних життєвих обставинах, слід звернутися у комісію з питань соціального захисту, яка може надати субсидію з урахуванням одного, а не двох прожиткових мінімумів – 1624 грн.

Важливо, що субсидії покривають витрати на комуналку тільки у межах нових соціальних норм. За все понаднормове доведеться платити з власної кишені.

Отож на опалення уряд встановив такі соціальні нормативи:

– газове – 5 куб / м2;

– електричне – 51 кВт / год;

– централізоване – 0,0431 Гкал / м2.

Якщо ж мова йде про газ на одну особу, то з 1 жовтня діють такі норми:

– на газову плиту (приготування їжі) – 3,3 м3;

– на газову плиту (приготування їжі і підігрів води) – 5,4 м3;

– на газову плиту і водонагрівач – 10,5 м3.

За такими нормами формуються рахунки і для тих сімей, в яких немає лічильників на газ і які не мають субсидії.

Гроші стануть живими

Ще одним нововведенням уряду для отримувачів субсидій є монетизація. Нині субсидія – це фактично сума, на яку зменшується розмір платіжки. Монетизація ж полягає в тому, що споживачеві буде надходити певна сума грошей, якими можна буде розраховуватися за комуналку. Однак коли це станеться, наразі не відомо. Адже з 1 січня 2018 року розпочнеться лише перший етап монетизації і зміни торк­нуться… лише постачальників послуг.

Зараз розрахунки відбуваються за принципом взаємозаліку, коли на суму нарахованих субсидій держава зменшує для підприємства суму податків та інших платежів. У Мінфіні пропонують платити постачальникам послуг грошима і податки від них отримувати так само – в повному обсязі.

Крім того, субсидії будуть перераховуватися за фактично спожиті ресурси, а не за показниками середніх норм споживання. Тобто сьогодні Мінфін нараховує суми субсидій за газ більші, ніж вони є насправді. Крім того, щоб не накопичувати борги, штрафи й пені перед «Нафтогазом» та облгазами, встановлять чіткі терміни розрахунків за субсидії – до 24-го числа кожного місяця.

Другий етап монетизації торкнеться вже самих людей. Споживачі повин­ні будуть відкрити особисті рахунки, на які «падатиме» субсидія. При цьому в платіжках буде вказана повна сума за комунальні послуги. Однак зняти гроші з рахунку й витратити їх на щось інше люди не зможуть, позаяк у цих рахунків буде цільове призначення.

Такий підхід до реформування системи субсидій є вимогою наших зарубіжних партнерів – МВФ, Світового банку, ЄС та ЄБРР. Там сподіваються, що це дозволить сплачувати субсидії вчасно, у необхідному обсязі та тим, хто їх дійсно потребує.

40 тисяч сімей-отримувачів

Частиною урядового проекту з монетизації субсидій стали й виплати компенсації людям, які минулого опалювального сезону заощадили 150 кВт електроенергії або 100 кубів газу. Максимальна сума відшкодування – 135 грн за зекономлену електроенергію та близько 700 грн за зекономлений газ.

В Івано-Франківську по таку компенсацію звернулись 7,5 тис містян. Решта чи то тяганини побоялися, чи то не повірили, що зекономлену частину субсидії справді можна отримати на руки.

На сьогодні, за даними міського департаменту соціальної політики, в Івано-Франківську субсидії отримують 40 305 домогосподарств. Більшості субсидії були перераховані автоматично. Заяву й декларацію про доходи заново подавали лише сім’ї, які орендують помешкання, в яких відбулися зміни у складі родини (хтось виписався чи прописався), а також ті, хто хотів отримати субсидію на тверде паливо.

Важливо, що нині субсидії можуть отримати ті сім’ї, в яких витрати на оплату комуналки перевищують 15 % щомісячного сукупного доходу. Субсидія нараховується з місяця звернення до дати завершення опалювального сезону, але не більше ніж на 12 місяців. Якщо ж споживачі звернулися за субсидією упродовж двох місяців з початку опалювального сезону, то кошти нарахують і за ці два місяці.

Однак тим, хто має борг за оплату житлово-комунальних послуг у сумі, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів (нині це 340 грн), субсидію на новий опалювальний сезон не продовжили. Хочеш отримувати субсидію – треба спершу повністю погасити борг або укласти з постачальником послуг угоду про його реструктуризацію.