Будівельна галузь: локомотив економіки


Аналітичний центр “Благо” дослідив вплив будівництва на розвиток економіки України.

Галузь будівництва була і залишається найбільш матеріаломісткою, адже пов’язана більш ніж з 70 галузями, тому сміливо може стати рушієм економіки всієї держави, йдеться на сайті blago.if.ua.

Для бюджету країни економічно вигідно, щоб будівництво зростало. Під час зведення новобудов використовується близько трьох сотень найменувань різних матеріалів, для населення створюються нові робочі місця, а отже збільшується кількість податкових виплат.

За рахунок будівельної галузі розвивається також малий бізнес. Житлові комплекси такого формату як «Містечко Соборне» дозволяють виділяти приміщення першого поверху під офіси, сервісні центри, студії та невеликі крамниці. Дана форма взаємодії економічно вигідна усім сторонам. Підприємець отримує можливість відкрити і розвивати свій бізнес в місці безпосереднього проживання клієнтів, власники нових квартир отримують покращену інфраструктуру,а держава — нові надходження до бюджету.

Зараз основним джерелом інвестицій для розвитку будівництва залишається населення. Понад 2,5 мільйонів українців прагнуть придбати і покращити  житлові умови, а будівельна галузь готова забезпечити ці запити.

За даними головного управління статистики у січні-лютому підприємствами Івано-Франківської області виконано 1,6% будівельних робіт від загальнодержавного обсягу будівництва. Зведення будівель збільшилося на 5,5%, у тому числі нежитлових – у 1,7  раза. Зараз область займає 12 місце серед регіонів держави за обсягами виконаних будівельних робіт.

Держава поки бере досить пасивну участь в підтримці розвитку будівництва. Запровадження та проведення програм, що допоможуть збільшити рівень доступності житла для українців відбувається, але повільно. Щоб розширити коло покупців і залучити нові кошти на ринок, влада повинна почати роботу в напрямку розвитку житлового кредитування під розумні відсотки.