Будьмо готові


Іноді, щоб не обпектися на молоці, варто на воду подмухати і зробити ряд заходів, які зможуть запобігти вкрай недобрим наслідкам.

В квітні на Яворівський полігон приїдуть вчити мілітаризму наших вояків пара сотень військових зі Сполучених Штатів. Летальне озброєння Барак Обама Україні поки що не посилає, тому обмежився джи-даями. Перейняти досвід від людей, які пройшли Ірак і Афганістан, буде дуже корисним, але земляки вже подумали, щоб гості чулися комфортно на наших теренах і обмежили продажу алкоголю в селах, що неподалік полігону. Звичайно, те, що тепер в Немирові чи Старичах купити горілку після сьомої вечора є проблематично, створить деяку проблему місцевим шанувальникам Бахуса, але для американців, які не звикли ликати алкоголь гранчаками, так буде спокійніше.

Просто треба пам’ятати, що ще в середині 90-их років у самому Львові був прикрий інцидент з американцями, які ввечері зайшли в кнайпу в центрі, де їх не зрозуміли місцеві, і, незважаючи на підготовку воїнів з смугасто-зоряними нашивками, завдали їм моральних, а потім і фізичних травм. Допустимо, тепер американці приїдуть до Львова на уїк-енд, то заробити в писок від конфліктно налаштованих маргіналів їм буде трохи важче. Якщо ж поїдуть в Тернопіль чи Івано-Франківськ, то там готуються до міжнародних контактів не тільки на алкогольній ниві.

Наприклад, анонсовано, що у квітні на Тернопільщині триватиме місячник добровільної здачі незареєстрованої зброї, вибухівки та боєприпасів. Місцеві міліціонери нагадують, що чимало жителів області продовжують незаконно зберігати у себе вдома небезпечні предмети, за що минулого року правоохоронці відкрили понад 170 кримінальних проваджень. Серед поширених правопорушень – невчасна здача зброї, яку зберігають родичі померлих власників. Працівники міліції нагадують, що таку зброю в п’ятиденний термін потрібно також добровільно здати в органи внутрішніх справ, де її зберігатимуть до вирішення питання про спадщину.

За незаконне поводження зі зброєю, вибуховими речовинами та боєприпасами передбачене позбавлення волі до 5-ти років.

На Франківщині найбезпечнішим містом для американців стане Болехів, але треба екскурсоводам вирахувати момент, коли найактивніші аборигени знову поїдуть в обласний центр, як то зробили на минулому тижні. Міський голова Болехова Зенон Макота взяв зі собою краян і поїхав в Івано-Франківськ. Там велика і поважна компанія зайшла в обласну державну адміністрацію, і пан Зенон сказав: «Сьогодні зі мною в залі сільські голови, директори шкіл, депутати міської ради, Самооборона. Ми хочемо почути, чому з Болехівщиною так чинять. У 2011-му, 2012-му, 2013-му і 2014-му роках Болехів не отримав з бюджету розвитку області жодної копійки».

Місцеві депутати, напевно, відчули, що робили щось неправильно, але тепер обласний кошторис вже ніби сформовано, а на носі місцеві вибори, то не можна виключати, що вояжі з Болехова до Франика будуть і надалі. Американцям тепер треба вирахувати, коли активісти знову рушать за бюджетом, а можна і просто приїхати в то містечко подивитися, чи торгують ще кіньми (колись це був найсерйозніший ринок непарнокопитних в Галичині) і випити «За Зеника». В рамках розумного.

Довкола Болехівської ратуші ходити можна буде спокійно навіть американцям.

Збруч