Була собі ялинонька: Як франківці "утилізуватимуть" новорічні деревця?


Попри те, що українців все частіше закликають відмовитися від живих ялинок та купувати штучні, які можна використовувати не один рік, попит на вічнозелених красунь досі чималий. Та ось новорічно-різдвяні свята помалу завершуються, і традиційно після Водохреща люди починають викидати ялинки на смітник

Тож із новорічного символу вони перетворюються на звичайнісіньке сміття, а гори викинутих ялинок стають проблемою для комунальників, пише Галицький кореспондент.

У зв’язку з впровадженням енергоефективності в багатьох містах комунальники облаштовують пункти прийому використаних ялинок. Звідти їх забирають на підприємства, де переробляють на тирсу, дошки чи дрова. Найчастіше сухі ялинки після переробки йдуть на паливо.

В Івано-Франківську ж, за словами директора комунального департаменту Михайла Смушака, немає облаштованих пунктів прийому ялинок, тож їх і далі викидатимуть на смітники. Втім, щоб не завалювати сміттєзвалище у Рибному сухими деревцями, комунальники домовилися з приватним підприємцем, який має своє тепличне господарство, де вирощує квіти, про їхню переробку.

«Всі ялинки ми будемо возити йому, і він буде переробляти їх та спалювати як вторинну сировину», – розповів Смушак.

Така ж доля чекає і гілки головної ялинки міста. А ось її стовбур комунальники заберуть на пилораму і виготовлять дошки, які планують влітку використати для ремонту лавочок на прибудинкових територіях, у парках і скверах.

Викинуті на міські смітники ялинки небезпечні тим, що їх там можуть спалювати. Як пояснив заступник директора державної екологічної інспекції Івано-Франківської області Ігор Яківчук, загалом спалювання хвойних порід не несе загрози навколишньому середовищу. Але якщо спалюють ялинки на смітниках, то разом з ними загоряються й інші побутові відходи. А дим від побутового сміття досить шкідливий для навколишнього середовища. У таких випадках балансоутримувачам, які відповідають за ті чи інші сміттєві майданчики, загрожує штраф від 1500 до 3000 гривень.

Мешканці Івано-Франківська вже потроху зносять сухі ялинки на смітники, але випадки їх спалювання там поодинокі. Масове ж викидання ялинок з помешкань, яке ось-ось почнеться із завершенням новорічно-різдвяних свят, і продемонструє, наскільки франківці свідомі й уважні до свого довкілля.