Бурштинська ТЕС - у трійці лідерів серед підприємств-забруднювачів повітря


Протягом 2016 року в Україні зросли обсяги викидів небезпечних речовин в атмосферне повітря.

Про це повідомив Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час презентації рейтингу «ТОП-100 основних підприємств-забруднювачів» з посиланням на дані офіційної статистики.

«Динаміка викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря від стаціонарних джерел протягом трьох останніх років демонструє, що у 2014 році обсяги викидів становили 3350 тисяч. тонн, у 2015 році трохи більше 2857 тисяч, а у 2016 вже 3078 тисячу. Найвірогідніше,  тенденція до збільшення викидів зумовлена збільшенням кількості підприємств та заміщенням природного газу іншими видами палива», -  прокоментував Остап Семерак.

До рейтингу «ТОП-100 основних підприємств-забруднювачів» увійшло 33 підприємства, які викидають найбільше шкідливих речовин в атмосферна повітря.

«Обсяги викидів забруднюючих речовин в атмосферу підприємствами, які ввійшли до ТОП-100, складають 75 % від загальних обсягів викидів від усіх стаціонарних джерел викидів по Україні відповідно до статистичної звітності» - пояснив Остап Семерак, зауваживши, що це здебільшого  підприємства гірничо-металургійного комплексу та енергетики.

«Із  25 підприємств у рейтингу по забрудненню повітря – 10 гірничо-металургійного комплексу  та 15 енергогенеруючих підприємств», - пояснив Міністр екології і навів першу трійку забруднювачів атмосферного повітря: АрселорМіттал Кривий Ріг  (273 тис. тонн), ММК ім. Ілліча (178 тис. тонн) та Бурштинська ТЕС – 168 тис. тонн.

Водночас Мінприроди пропонує змінити застарілі підходи до вирішення проблеми із обліком шкідливих речовин, які викидають промислові підприємства в атмосферу.

«Ми виступаємо за впровадження в Україні загальнодержавного моніторингу, який передбачає обов’язкове встановлення фільтрів та лічильників на кожній «трубі» з вільним доступом до цієї інформації всіх українців та жорсткими правилами: якщо перебрав свої ліміти на викиди, то маєш платити. Якщо запроваджуєш екологічну модернізацію виробництва, то отримуй заохочення та стимулювання від держави», - розповів Міністр.

Він нагадав, що рік тому Уряд разом з державним банком «Укргазбанк» запустили систему пільгових екокредитів для підприємств-забруднювачів.

 «На жаль, більшість українських підприємств цю пропозицію проігнорували, зіславшись на чергову кризу. Це не що інше як саботаж та небажання змінюватися і бути конкурентними. При цьому забруднене повітря однаково потрапляє в легені як власників підприємств,  місцевої влади, так  і легені наших дітей», - резюмував Остап Семерак.