Бурштинська ТЕС підключила в мережу блок №10 після реконструкції вартістю 1,1 мільярда


Упродовж року, за час реконструкції, виконано повузлову заміну агрегатів і оновлено системи енергоблоку, що значно покращило його виробничі характеристики, а рівень викидів знижено до європейських норм завдяки встановленню нового електрофільтра. Блок №10 відпрацював 72 години в тестовому режимі. Наразі на об’єкті проходить фінальний етап пусконалагоджувальних робіт.

В ході реконструкції енергоблоку було збудовано новий котел, замінено турбіну, барабан котла, трансформатор власних потреб, системи збудження турбогенератора,  систему пилоприготування та інше обладнання. Також повну реконструкцію пройшов генератор турбіни. Особливістю та прецедентом в Україні в реконструкції енергоблоку став демонтаж старого барабана із збереженням його цілісності. На його заміну встановлений новий барабан.  Складність операції полягала  в розмірах устаткування – власний ремонтний підрядник  «Галременерго» опустив та підняв на висоту 41 м обладнання вагою 130 тонн та довжиною 22,5 м.

За результатами проведених ремонтних робіт та технічного переоснащення збільшено потужність енергоблоку з 195 МВт до 210 МВт, продовжено термін служби обладнання на 15 років і підвищено його техніко-економічні показники. Це дозволить блоку ефективно працювати з параметрами, які будуть необхідні в умовах роботи з енергосистемою країн Європи – ENTSO-E.

Екологічний ефект реконструкції енергоблоку – завдяки заміні електрофільтру для очищення газів викиди твердих речовин в атмосферу зменшились до 50 мг/м³, що відповідає українським та європейським стандартам. 

Енергоблок №10 було введено в експлуатацію в серпні 1969 року і він працював в енергосистемі 47 років. Окремі елементи обладнання повністю відпрацювали свій ресурс і потребували повної заміни. Тому компанією ДТЕК Енерго було прийнято рішення про проведення реконструкції цього енергоблоку.