Бурштинську ТЕС модернізують на європейський лад


На ДТЕК Бурштинська ТЕС кипить робота - триває реконструкція енергоблоку №5, який був введений в експлуатацію і розпочав свою роботу ще в 1965 році.

Завдяки реконструкції з’являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання.

Завдяки реконструкції з’являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання.

Сотні людей задіяні в ремонті, безліч техніки, що постійно працює, - така картина постала перед очима журналістів, котрі приїхали в Бурштин, щоб подивитись, як виглядає модернізація, що коштує понад півмільярда гривень.

Переоснащують енерго­блок, аби збільшити потужність з 200 до 208 МВт, продовжити термін служби устаткування, підвищити техніко-економічні показники, а ос­новне - аби знизити викиди твердих речовин до 50 мг/м3 - тоді робота енергоблоку відповідатиме європейським стандартам. В межах реконструктивних робіт передбачено величезний об’єм робіт: оновлення котлоагрегата, турбіни, турбогенератора, електротехнічної частини блоку, системи контролю і управління, заміна електрофільтрів. ДТЕК інвестував у реконструкцію 605 мільйонів гривень.

 

Щороку по блоку

“Основне завдання, яке ставить перед собою компанія ДТЕК, що відображено у Концепції довгострокового розвитку до 2030 року, - реконструкція енергоблоків. Це стосується і Бурштинської станції. Зокрема, йдеться про реконструкцію енергоблоків другої черги (№5 - №12) і повну заміну енергоблоків першої черги - з першого по четвертий блоки. Стратегічною метою ДТЕК є надійні поставки електроенергії українським і зарубіжним споживачам. Щоб успішно працювати в майбутньому, в тому числі на світових ринках, компанія повинна бути конкурентоспроможною, а це значить - відповідати світовим стандартам у сфері електроенергетики”, - розповідає начальник відділу експлуатації будівель і споруд та капітального будівництва ДТЕК Бурштинської ТЕС Віталій Леськів.

Завдяки реконструкції не лише з’являться додаткові можливості для розширення експорту електроенергії при забезпеченні внутрішнього споживання, а й покращаться екологічні показники.

 

Викиди за європейськими нормами

На ДТЕК Бурштинська ТЕС в минулому році вже реконструювали енергоблок №7, вартістю 450 млн. гривень. Тоді старий електрофільтр замінили на новий фірми Alstom (Франція), яка є провідним виробником газоочисного обладнання. Результатом такого переоснащення стало досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні 40-46 мг/м3, що навіть нижче, ніж вимагають європейські стандарти.

“ДТЕК багато інвестує у розвиток Бурштинської ТЕС та її модернізацію. У 2012 році, після приватизації компанією ДТЕК, у розвиток станції було вкладено 320 млн грн. Вже у цьому році обсяг інвестицій сягне більше ніж 600 млн гривень. А після реконструкції енергоблоку №5 викиди зменшаться у 29 разів, що покращить екологічну ситуацію в регіоні. Результатами реконструкції стане підвищення маневреності і економічності роботи енергоблоку, як наслідок - покращаться експортні та внутрішні можливості”, - додає головний інженер ДТЕК Бурштинська ТЕС Василь Немченко.

Нині на енергоблоці №5 встановлюють нові електрофільтри польської фірми “RAFAKO-SA”, вже замінили димососи і газоходи, реконструювали схему живлення електрофільтра та впровадили систему моніторингу вихідних газів, яка контролює викиди димових газів у межах європейських норм. Також в рамках реконструкції енергоблоку передбачено розробку двох систем золовідведення (проект системи пневмозоловідведення розроблений з використанням обладнання британської фірми “Clyde Bergemann”). Це дозволить збільшити відбір сухої золи, яка має попит на ринку будівельних матеріалів.

"Високий замок"