Центр Разумкова прогнозує збільшення купівельної спроможності українців


Купівельна спроможність населення та економічна стійкість домогосподарств у березні 2018 року покращились проти показниками за попередні три місяці та очікується незначне подальше покращення значення індексу економічної спроможності населення.

Про це йдеться в прес-релізі Центру Разумкова, пише Укрінформ.

“Значення Індексу економічної спроможності населення (Індексу) (раніше – Індекс поточної економічної спроможності) у березні 2018 р. склало 91,4, що є кращим показником за попередні три місяці, проте помітно поступається значенням Індексу упродовж липня-жовтня”, - йдеться в повідомленні.

Хоча середня номінальна заробітна плата у лютому зросла незначним чином (на 1,5%), проте у відсутності шокових змін у житлово-комунальних тарифах, реальна купівельна спроможність не погіршилася. А зміцнення гривні (курс продажу банками готівкових доларів наприкінці січня – 28,0 грн/$1, наприкінці лютого – 27,0 грн/$1) дозволило населенню збільшити купівлю готівкової валюти для власних заощаджень.

У лютому відбулося неочікуване покращення показників заборгованості з оплати праці. Так, загальна заборгованість зменшилась на 3%, головним чином коштом зменшення заборгованості на економічно активних підприємствах (майже на 6%, з 1,40 млрд грн до 1,32 млрд грн.).

Як і раніше, домогосподарства фактично залишаються поза доступом до додаткових заощаджених ресурсів, – як обсяги депозитів населення, так і обсяги кредитів, наданих домашнім господарствам через банківську систему, з початку року зменшилися. Водночас, зросла вартість таких ресурсів – якщо кредитні ставки (середньозважена ставка за новими кредитами домашнім господарствам) зросли до 30,3%, то депозитна ставка (середньозважена за новими депозитами) знизилася до 7,0%).

У Центрі Разумкова зазначають, що зважаючи на сезонне пожвавлення, слід очікувати на незначне подальше покращення значення Індексу упродовж найближчого кварталу (поступове підвищення номінальної заробітної плати, зменшення нарахувань за житлово-комунальні послуги, стабілізація гривні і зниження інфляційних очікувань).

Як повідомлялось, значення Індексу поточної економічної спроможності станом на кінець 2017 року становило 89,5. Незважаючи на те, що це було суттєво вище від показника кінця 2016 року, проте помітно поступалось значенням індексу упродовж липня-жовтня.

Як відомо, запроваджений Центром Разумкова Індекс поточної економічної спроможності характеризує (інтегрує) не лише традиційно розглядувану купівельну спроможність населення, але й економічну стійкість – здатність «усередненого» домогосподарства до життєдіяльності за умови втрати джерел поточного доходу впродовж певного періоду часу.