Церква закликає прикарпатців відмовитися від штучних квітів на цвинтарях


Екологічна катастрофа у кожному населеному пункті має свою приписку – цвинтар. Священики напередодні Великодня нагадують парафіянам, що не варто нести на могили родичів штучні квіти.

Недільне звернення місцевого пароха для парафіян не було аж чимось надто дивовижним, але як не дивно, частина вірних з ним цілком згодна. Відтепер на сільському цвинтарі в одному із сіл Рогатинського району вирішили не використовувати пластмасових квітів. Принаймні поки що і тільки на словах. Від різнокольорових квітів на могилах аж очі розбігаються. Але, як переконують священики, так не має бути, бо на цвинтарі яскраві кольори відвертають увагу від тихої молитви за померлими. Тому й намагаються переконати вірних не ганятися за модою і не встановлювати негласні конкурси на кращі букети штучних квітів, пише ЗК.

«То давно вже треба було заборонити, – каже одна сусідка другій по дорозі додому. – Ті квіти вітер пороздуває по цвинтарі, а потім їх спалюють на великій купі. Дим від плавленої пластмаси і фарб йде в повітря, і ми тим дихаємо».

Застереження отця-пароха взагалі виявилися аж надто категоричними. Той повідомив, що під час Великодніх свят не кропитиме свяченою водою ті могили, на котрих побачить штучні квіти. Можливо, саме такий кардинальний крок змусить парафіян задуматися над станом довкілля.

«Якось моя знайома вирішила спалити старі вінки, котрі були на могилі її батьків. Не встигла вона піднести запалений сірник, як квіти миттєво спалахнули. Але вона наразилася на гнів працівника кладовища, котрий нагадав їй про шкідливі викиди у повітря», – розповідає одна жінка, купуючи саджанці квітів на міському ринку.

Про шкоду від таких квітів у Церкві говорять вже третій рік поспіль. Ієрархи постійно звертаються до вірних із закликом не нести штучних квітів на могили родичів. Але старання їхні поки що не увінчуються стовідсотковим успіхом. Минулого року з цього приводу митрополит Володимир Війтишин видавав спеціальне звернення із цього приводу. Але якихось кардинальних змін все одно не сталося. Ба навіть більше, подекуди на території церков відкрилися спеціалізовані крамниці із церковно-похоронною атрибутикою. І звичайно, без штучних вінків та квітів там не обходиться.

У деяких селах тепер священики постійно наголошують, що штучні квіти шкодять тим, хто ще живі. «Навіть коли йдете на похорон, то краще принесіть тій засмученій родині гроші,  а не купуйте дорогі вінки, котрі через деякий час все одно доводиться викидати чи спалювати», – застерігає парох однієї із церков.

«Така практика прикрашання могил пластиковими квітами не має жодного церковного чи богословського обґрунтування. Аргументованої відповіді у такій потребі не дасть ніхто», – зауважує керівник Бюро УГКЦ з питань екології Володимир Шеремета.

У час Великого посту питання штучних квітів набуває особливого загострення, бо кожен піде прибирати на цвинтарі та прикрашати могили своїх рідних. Таке явище дуже шкідливе. Уже третій рік ми посилено намагаємося долати цю проблему. Тому звертаємося до людей відмовитися від пластикової поминальної атрибутики. Як мінімум це є марнотратство і немалі гроші на вітер. А особливо ці квіти завдають шкоду для довкілля і здоров’я.

За рік вінки збираються і в кращому випадку вони закінчують своє існування на полігоні. Але здебільшого люди полегшують собі працю і спалюють ці вінки. Внаслідок чого, як стверджують фахові екологи, у повітря виділяється діоксин. А це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань.

Прикладом того, як можна відмовитися від пластикової атрибутики на цвинтарі, є поки що поодинокі села в Івано-Франківській області. Як запевнили нас у Бюро з питань екології, спільно із парафіянами відмовитися від штучних квітів та вінків вдалося пароху сіл Тустань та Семаківці Галицького району отцю Михайлу Яблоню. Зрештою, у кожному деканаті Івано-Франківської архієпархії УГКЦ відтепер є священик, котрий відповідає за екологію.

У колах духовенства наголошують, що кардинальна заборона може взагалі відвернути людей від Церкви, а тому намагаються впливати на людську свідомість поступово. Біля входів на деякі кладовища можна побачити спеціально встановлені банери із закликом не використовувати штучні квіти на могилах свої родичів.

«Насамперед найбільш доречним для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя», – наголошує керівник Бюро з питань екології. Він  готовий назвати чималий перелік рослин, котрі можна висадити на могилах і не перейматися, що їх не буде кому доглядати.

Традиція прикрашати могили штучними квітами не наша, бо здавна в літературі відомі факти, коли на могилі висаджували барвінок. Етнографи зафіксували таку українську традицію прикрашання могил у ХІХ столітті: коли людина помирала, висаджували певні рослини, згідно з їхнім символічним значенням, а в поминальні дні приводили могили і ці зелені насадження до ладу. Деякі дослідники вважають, що жива рослина на могилі символізувала продовження життя душі померлого.

У збиток підуть виробники такого ходового товару. Адже, як правило, напередодні великих релігійних свят вони виторговують чимало коштів за різнобарвні пластикові прикраси. Володимир Шеремета запевняє, що у них немає мети поламати комусь бізнес на квітах.

Біля центрального ринку в Івано-Франківську саме у розпалі торгівля штучними квітами. Асортимент як завжди вражає – від маленьких поодиноких квіток до великих букетів та кошиків. Традиційні барвисті букети квітів сьогодні можна придбати від 30 до 150 гривень. Але хто зна чи не вигорять вони під сонцем та дощем ще до літа. Зрештою, екологи стверджують, що у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно було б витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям.