Через аварійну підстанцію у Франківську може статись аварійне вимкнення світла


Без води і світла може залишитись значна частина Івано-Франківська, жоден літак не злетить і не зможе сісти у міському аеропорту. А все тому, що ПрАТ «Івано-Франківський арматурний завод» довів підстанцію, яка знаходиться на його балансі, до критичного стану та заборгував за світло майже 1,5 мільйони гривень.

За даними енергетиків, на підстанції «Арматурний завод» виявили ряд серйозних дефектів, які, якщо їх негайно не усунути, незворотньо призведуть до аварійних вимкнень. На сьогодні в роботі залишається лише один трансформатор, теж з дефектами. Відповідного кваліфікованого персоналу, щоб ліквідувати несправності, на заводі немає. Все це пришвидшує знос обладнання, робить підстанцію чутливою до зовнішніх впливів, що в рази посилює ризик виникнення серйозних аварій.

В енергопостачальній компанії повідомляють, що окрім самого заводу, від підстанції також здійснюється електропостачання таких стратегічних споживачів, як Міжнародний аеропорт «Івано-Франківськ», КП «Івано-Франківськводоекотехпром», ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат», військової частини № 1349 і близько 5 тисяч мешканців міста. Якщо на підстанції «Арматурний завод» станеться аварія – всі вони в один момент залишаться без електроенергії, робота підприємств повністю зупиниться. КП «Івано-Франківськводоекотехпром» обслуговує близько 253 тисяч споживачів, які можуть залишитись без води. Міжнародний аеропорт «Івано-Франківськ» не зможе прийняти щоденні рейси, один із яких міжнародний. ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат» зазнає суттєвих фінансових втрат.

Підстанція знаходиться на балансі та на території ПрАТ «Івано-Франківський арматурний завод», тому обслуговує її персонал заводу. Спеціалістів-енергетиків обленерго на територію підстанції не допускають навіть для проведення ремонту, очевидно побоюючись, що завод від’єднають від мережі за тримісячний борг. У компанії повідомляють, що завод заборгував за електроенергію майже 1,5 мільйони гривень. Підприємство систематично боргує за світло протягом 2017-2018 років. Численні переговори про дотримання термінів і розмірів оплати за спожиту електроенергію, гарантійні листи щодо оплати результатів не дають – борг росте.

Не дають результатів також звернення енергетиків до заводу з проханням ліквідувати пошкодження на підстанції – звернення залишаються без розгляду та відповіді. АТ «Прикарпаттяобленерго» направило листи представникам органів влади та наглядових органів з проханням допомогти змінити ситуацію, що склалась.

У компанії не втрачають надію, що керівництво ПАТ «Івано-Франківський арматурний завод» здійснить всі необхідні заходи щодо негайного погашення заборгованості та ремонту на підстанції. Фахівці обленерго в свою чергу заявляють про готовність йти на розумні компроміси у питанні оплати заборгованості, а також до співпраці щодо обслуговування підстанції, якщо персонал заводу самостійно не зможе забезпечити надійний та якісний ремонт обладнання.