Через небезпеку пожеж на Прикарпатті перекрили в'їзди до лісу


Висока температура повітря, що кілька тижнів спостерігається на Прикарпатті, є загрозою пожеж у лісі, а отже найменша необережність людини (наприклад, викинутий у лісі не загашений сірник) може стати причиною лісової пожежі.

Під час аномального підвищення температури повітря вогонь може знищити величезні лісові масиви за лічені години. Водночас вогонь приводить до загибелі диких птахів та тварин.

Порушення правил пожежної безпеки несе загрозу не тільки навколишньому середовищу, а й передусім становить небезпеку для життя людей. Адже основною причиною виникнення лісових пожеж є порушення громадянамии вимог Правил пожежної безпеки в лісах.

Відтак, Івано-Франківським ОУЛМГ видано наказ, відповідно до якого у період аномального підвищення температури в’їзд у лісові масиви буде перекритий шлагбаумами. Окрім того, допоки не знизиться температурний режим, відбуватиметься обмеження в’їзду автотранспорту у лісові масиви та обмеження відвідування їх відпочиваючими і місцевим населенням. В зв'язку з настанням висолкого рівня пожежної небезпеки працівники лісової охорони проводитимуть постійне патрулювання.

Нагадуємо! Згідно зі ст.77 КУпАП, за порушення вимог пожежної безпеки в лісах України передбачена адміністративна відповідальність. Звертаємося з проханням до кожного, хто відпочиває у лісі: не руйнуйте шлагбауми, аншлаги, бо все це – заходи запобіганню пожеж.

Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. Винні особи караються штрафом від 5100 грн до 8500 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.