Через нестачу газу на Прикарпатті можуть закрити всі навчальні заклади


Міністерство енергетики та вугільної промисловості ввело тимчасове обмеження споживання газу через дисбаланс в 15-20 млн кубів на добу.

Про це під час години запитань до уряду у Верховній Раді повідомив міністр Ігор Насалик, пише УП

"За інформацією голови "Нафттогазу" Андрія Коболєва, яка була озвучена у четвер, в зв’язку з невиконанням "Газпромом" своїх контрактних зобов’язань, які були визначені судом, і поверненням передоплати, Нафтогаз стикнувся з дисбалансом в загальному балансі нашої держави, який становить близько 15-20 млн кубів газу", - сказав міністр.

Насалик нагадав, що у четвер це питання розглядалося також на засіданні РНБО.

Також вчора відбулося засідання кризового штабу, за результатами якого було введено Національний план дій, який вступає в силу з сьогоднішнього дня.

Він передбачає: По-перше, переведення генеруючих компаній з газу на мазут, що дасть економити порядку 15-20 млрд кубів газу на добу.

"По-друге, ми доручили повністю зупинити роботу в дошкільних навчальних закладах, школах і вищих навчальних закладах терміном до 6 березня. При цьому (доручено - ЕП) переглянути, щоб температурний режим в цих закладах був в мінімально допустимих нормах", - розповів міністр.

"І третя позиція. Ми звернулися до виробничих об’єктів, щоб переглянули план дій з умовою економії газових ресурсів", - додав він.

"Проблематика є до 5-6 березня, далі ми будемо працювати згідно балансу. Але план дій, який передбачений, я думаю, знівелює проблему, і система буде працювати в стандартному режимі", - підсумував він.

Раніше "Нафтогаз" закликав українців економити газ через відмову Росії постачати його Україні.

Водночас у Нафтогазі просять тих, у кого є котли, зменшити температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі. Це дозволить знизити потребу в газі на 8-9%, і цього буде достатньо, щоб російський шантаж не вдався.

Водночас перший заступник міського голови Микола Вітенко розповів що в “Прикарпаттяобленерго” з цього приводу провели селекторну нараду. Під час неї підтвердили, що газу дійсно не вистачає, тому освітні заклади та промислові підприємства можуть припинити роботу. Щодо цього має прийняти рішення облдержадміністрація, пише Галка

В Івано-Франківську провели також техногенну комісію. Наразі чекають офіційних документів та повідомлять, чи навчання припиниться.

Відповідно до рішення РНБО голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук провів засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під час якого наголосив на необхідності врегулювання питання економії енергоносіїв у найкоротші терміни.

«У зв’язку з ситуацією, яка склалася, потрібно напрацювати план дій щодо зменшення навантаження в енергетичній системі області. При цьому, слід виходити з позицій, що лікарні, дитячі будинки, будинки перестарілих та інші соціальні установи повинні працювати у штатному режимі», –  наголосив очільник області.

Зазначалося, що на період з третього по сьоме березня включно у навчальних закладах області планується призупинити навчальні процеси. Проте, якщо існує можливість влаштування альтернативного теплопостачання  у дошкільних навчальних закладах, школах та ВУЗах на твердому виді палива, тоді вони можуть працювати у звичному режимі.  

Читайте Бліц-Інфо в Telegram та Twitter. Тільки найважливіші новини!