Чергові "подарунки" для прикарпатців: Де ще чекати здорожчання?


Вартість життя в Україні стрімко зростає. Не встигли ще більшість співгромадян відчути ефект від обіцяного підвищення мінімальної заробітної плати та оплати праці для медиків і вчителів, як їх уже «втішили» черговими підвищеннями тарифів та цін.

Першими підняли вартість проїзду у приміському та міжміському транспорті перевізники, за ними оголосили про підвищення цін виробники хліба, продавці бензину підвищили ціни на пальне, а продукти харчування, держрегулювання цін на які уряд як експеримент скасував ще минулого року, продовжують свій повзучий наступ на гаманці українців. Втім, нині слід готуватись до чергового витка здорожчання, пише газета Галичина.

Електроенергія

Рішення про те, що з 1 березня буде вкотре підвищено тарифи на електроенергію, прийняла Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Відтак тим українцям, котрі споживають до 100 кВт/год. на місяць тариф піднімуть з нинішніх 71,4 копійки за кіловат/годину до 90 копійок. Тим же, а це більшість споживачів, хто споживає більше, кожен наступний кіловат обійдеться у 1,68 копійок. Скажімо, якщо раніше за абсолютно нормальні (для тих родин, які мають холодильник, телевізор та інші побутові прилади) 200 кіловат/годин доводилось платити 258 гривень, то після подорожчання така ж кількість електроенергії обійдеться уже в 336 гривень. Безумовно, ще більше заплатять ті українці, які використовують бойлери для підігрівання води. 

Журналісти інтернет-видань навіть підрахували, що з початку весни година перегляду телевізора обійдеться споживачам у 80 копійок, одна лампа середньої потужності — у 16 копійок, а година за комп’ютером — приблизно у 50 копійок.

Газ

Як стверджують експерти у сфері енергетики, цього року також можуть значно зрости ціни на і так недешевий газ. Причиною називають той факт, що у чинному тарифі вартість закупівлі імпортного газу закладено на рівні 185 доларів за тисячу кубометрів, тоді як у Держбюджеті-2017 передбачено ціну купівлі імпортного палива у 245 доларів. Колишній керівник управління зі зв’язків з громадськістю НАК «Нафтогаз Україна» Валентин Землянський вважає, що таким чином, розрахована відповідно до затвердженої Кабінетом Міністрів формули, ціна природного газу становитиме 9 600 гривень за тисячу кубометрів, замість нинішніх 6 879.

Зауважимо, що 245 доларів за нинішнім офіційним курсом гривні — це трохи більше за 6 600 гривень.

Нагадаємо також читачам, що постановою уряду №758 було затверджено формулу розрахунку вартості газу для населення з огляду на ціну палива на німецькому газовому хабі NCG (NetConnect Germany) плюс вартість його транспортування до України та газопроводами уже в середині держави. З того часу вартість газу на хабі змінювалась, але найважливіше, що змінювався курс гривні до долара, тож нинішня «ринкова», за визначенням урядовців, ціна уже давно мала б бути близькою до 9 тисяч гривень.

Безумовно, подорожчання газу автоматично означатиме підвищення тарифів на тепло і гаряче водопостачання. 

Вода

Якщо взяти до уваги, що у структурі тарифу на холодну воду трохи більше третини становить вартість електроенергії, а ще чверть — заробітна плата, можна було не сумніватись, що тарифи на цей вид послуг значно зростуть. 

Чого лише вартуватиме підвищення мінімальної зарплати зі збереженням (як обіцяють урядовці) міжпосадових співвідношень. 

Отже, рішення Нацкомісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 25 січня було очікуваним. Нагадаємо, що тоді було підвищено тарифи на послуги центрального водопостачання та водовідведення. Згідно з інформацією регулятора, тарифи у 2017 році буде підвищено для 54 ліцензіатів. НКРЕКП поділила їх на дві групи: до першої групи внесені 36 ліцензіатів, тарифи для яких переглядали впродовж січня—серпня 2016 року, до другої — 18 компаній, тарифи для яких не переглядали тривалий час, або взагалі не встановлювались регулятором.

Зокрема, для ліцензіатів з першої групи тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення у 2017 зростуть на 9% — з 9,86 грн. до 10,76 грн. за кубометр. Для компаній з другої групи тарифи зростуть в середньому на 37%, з 9,18 грн. до 12,54 грн. за кубометр.

Алкоголь і цигарки

Нагадаємо, що Держбюджетом передбачено підвищити з початку цього року акцизи на алкоголь на 20%. Експерти прогнозують, що таким чином ціни зростуть на 10-15 гривень за півлітрову пляшку горілки. При цьому Верховна Рада також схвалила підвищення акцизу на виноробну продукцію (зокрема, кріплені вина, залишивши ставку на сухі вина на попередньому рівні) та слабоалкогольні напої на 12%. Акциз на пиво зросте ще на 2,78 гривні за 1 літр.

Також додаткове фінансове навантаження впаде на курців. із 1 січня 2017 року акциз на тютюнові вироби підвищиться на 40%. Таким чином сигарети середньої цінової категорії (18-22 грн.) подорожчають ще на 4-6 грн.

Звичайно, такі кроки урядовці аргументують найперше необхідністю дбати про здоров’я українців, і лише у другу чергу — необхідністю наповнювати бюджет країни. Втім, зважаючи на те, що постійне підвищення акцизів на алкоголь уже призвело до того, що легальне виробництво алкогольної продукції знизилось з 21,5 млн. у 2014-му до 10,3 млн. доларів в 2016-му, турбота про здоров’я виглядає сумнівною. Оскільки постійне подорожчання алкоголю все частіше спонукає споживачів шукати або контрафакт, або самогон. Про яке вже тут здоров’я можна говорити. А ще це стає стимулом для нелегальних виробників та контрабандистів.

За словами керівника асоціації «Укргорілка» Володимира Остап’юка: «Різке підвищення акцизу вичерпало себе як джерело додаткових податкових надходжень до бюджету. За 2011—2016 роки ставки акцизного податку на горілку та лікеро-горілчані вироби збільшені на 151%, виробництво скоротилось фактично удвічі, а надходження зросли лише на 10,5%». 

Безумовно, подорожчання таких суттєвих для гаманців українців товарів негативно позначиться на їхньому добробуті. Чи врятує ситуацію обіцяне урядом підвищення зарплат — ще великий сумнів. Та найприкріше, що загалом ця ситуація радше нагадує стрімке піке, ніж поступ чи розвиток. А про «світло в кінці тунелю» наразі ніхто навіть не заїкається.