Четверта хвиля мобілізації: чутки, фейки і палка полеміка


Четверта хвиля мобілізації в Україні викликала масу чуток, фейкових новин і резонансних заяв, у тому числі українських чиновників і державних діячів високого рівня.

Одні з них заявили про намір Путіна зірвати мобілізацію, що частково підтвердилося його пропозицією «змінити терміни перебування іноземців у країні з метою захистити чоловіків України від мобілізації». Інші, керуючись настроєм «все пропало», звинуватили населення і посадових осіб низки областей в саботажі мобілізаційної кампанії. Останні нібито попереджають призовників про призов, через що люди виїжджають за межі населених пунктів.

Зокрема, про це написав на своїй сторінці у Фейсбуці радник Президента України Юрій Бірюков. Щоправда, після палкої полеміки, яка розгорнулася в суспільстві, він був вимушений видалити свій пост, але маховик обговорень вже було запущено.

Що ж насправді відбувається з мобілізаційною кампанією в областях і в чому полягають її проблеми? Цим питанням цікавилися кореспонденти Укрінформу.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК. Чоловіки хочуть отримати гарантії

Мобілізація потребує державного підходу і гарантій для тих, хто йде воювати. Так, голова Івано-Франківської облради Василь Скрипничук прокоментував четверту хвилю мобілізації і проблеми, пов’язані з нею.

«До війська необхідно брати лише тих, хто хоче і може воювати. Люди ухиляються від мобілізації не тому, що бояться за своє життя, а тому що не отримали від держави навіть обіцянки, що, в разі їх поранення або смерті, їхні сім’ї житимуть, а не виживатимуть. Чоловіки хочуть отримати гарантії, що їхніх дітей, жінок і старих батьків не кинуть напризволяще. І для цього має бути вироблено «державний підхід» до оголошеної кампанії», – сказав Скрипничук.

Під час четвертої хвилі мобілізації на Прикарпатті за 90 днів планують призвати до війська 2 тисячі чоловіків, з них 300 – в Івано-Франківську. У перший тиждень кампанії оповіщено понад 3 тисячі осіб, повістки отримали 1600 осіб, з них 800 прийшли до військкоматів і лише 200 пройшли медкомісію. 62 особи йдуть як добровольці.

Наразі в регіоні справді є проблема з оповіщенням і розшуком військовозобов’язаних. На сьогодні в Івано-Франківську за місцем проживання перевірено близько тисячі осіб, з них лише 70 вручили повістки.

Утім, в.о. обласного військового комісара полковник Олег Мороз зазначає, що в прикарпатських містах серйозніше ставляться до повісток. Гірша ситуація склалася в сільських населених пунктах, де воїни просто саботують мобілізаційну хвилю. Зафіксовано, що в 26 прикарпатських сільрадах відмовлялися отримувати повістки або знищували їх.

Деструктивним для мобілізації чинником, на думку Мороза, стало ще й відеозвернення івано-франківського журналіста Руслана Коцаби, який публічно закликав відмовлятися від призову.

Зважаючи на ситуацію, на Прикарпатті змінили принцип вручення повісток. Віднині їх приноситиме додому комісія, до складу якої увійдуть не лише представники сільради і військкоматів, але й міліції, прокуратури і райдержадміністрації. Це, як кажуть, повинно підсилити відповідальність військовозобов’язаних.

ЗАКАРПАТТЯ. І воюють, і хоронять

У смт Кольчине Мукачівського району мобілізацію ніхто не саботує. І відповідну інформацію, поширену радником Президента Юрієм Бірюковим, тут вважають неправильною.

Про це кореспондентові Укрінформу заявив по телефону голова селищної ради Микола Дуб.

«Заява Бірюкова про те, що в Кольчиному зі 105 осіб повістки вручені лише трьом, а 93 взагалі втекли від мобілізації, не відповідає дійсності. Я вважаю, що вона кидає тінь на все селище. Лише два тижні тому ми поховали свого земляка Олега Миколайовича Сидора, який загинув у зоні АТО! Зараз офіційно на сході за Україну воюють 19 наших хлопців, і я не знаю, скільки ще поїхало, не афішуючи цього. Взагалі не розумію, звідки в Бірюкова такі цифри? Вони надумані! У рамках четвертої хвилі ми повинні вручити 26 повісток!» – емоційно відреагував на звинувачення радника голова сільради.

Микола Дуб також висловив свою думку щодо тих, хто виїхав на роботу за межі району.

«Так, справді, уже не перший рік люди з району (і взагалі з прикордонних областей) їздять на заробітки – їм просто треба на щось жити, і з мобілізацією, крім окремих випадків, це жодним чином не пов’язано. Ніхто – ні прості люди, ні посадові особи – мобілізацію не саботують», – підкреслив він.

Як відомо, проблема заробітчанства для Закарпаття – досить давня. За словами військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату, полковника Івана Васильцюна, в області 70% громадян призовного віку, з числа тих, хто має бути призваний до лав Збройних Сил України під час чергової хвилі мобілізації, є заробітчанами, а отже, найімовірніше, виїхали на заробітки за кордон.

БУКОВИНА. Проблем із призовом немає навіть в руминомовних районах

На Буковині четверта хвиля мобілізації йде за планом. Чутки про те, що вона на межі зриву, недостовірні.

Це підтвердив військовий комісар Чернівецької області Віталій Чурай, а також військовий комісар прикордонного Новоселицького району Сергій Горбишин.

«На сьогодні до військкоматів звернулися 1700 осіб, 700 з них отримали відтермінування, інші проходять медичні комісії і готуються до відправлення до навчальних військових частин», – підкреслив Віталій Чурай.

У обласному комісаріаті запевняють, що проблем із призовом немає навіть у прикордонних районах, де більшість жителів є руминомовними. Попри чутки про те, що багато чоловіків призовного віку на початку мобілізації виїхали до сусідньої Румунії, а сільські голови нібито закликають ігнорувати заклик, у військкоматах краю стверджують – четверта хвиля мобілізації, на відміну від попередньої, проходить навіть краще. Загалом на військову службу тут повинні призвати близько 2 тисяч осіб.

За даними прокуратури області, за ухилення від мобілізації на Буковині відкрито 22 кримінальних провадження. До суду передано 10 справ, інші на стадії досудового розслідування. Також УМВС розслідує дві справи за фактами перекриття доріг під час проведення мобілізації торік. Фігурантами в цих справах є близько 10 осіб.

ЗАПОРІЖЖЯ. Під мобілізацію потрапили померлі та інваліди без ніг

У Запорізькій області четверта хвиля мобілізації набирає обертів. За 8 днів від її початку до навчальних центрів ВСУ вже відправлено три команди новобранців загальною чисельністю понад 300 осіб.

При цьому в старанні працівникам військкоматів регіону не відмовиш. Особливо завзято виконують свої обов’язки співробітники військкомату міста Токмак. Щоб перевиконати Указ Президента України № 14/2015, вони закликають до лав ВСУ всіх чоловіків без розбору. Навіть тих, що давно померли, та інвалідів без ніг.

Так, жителі села Новомиколаївка Токмакського району отримали повістки до армії на чотирьох померлих чоловіків.

За словами однієї з чотирьох вдів, її чоловік помер кілька років тому. «Відомості про це є і в сільраді, і соціальному, і пенсійному фондах, в інших реєстрах. Проте цей факт не став перешкодою для працівників військкомату. Повістку померлому чоловіку принесли під розписку додому декілька осіб – працівник військкомату в супроводі дільничного міліціонера і чиновника з сільради. Для нашої сім’ї це був удар і образа пам’яті батька та чоловіка», – зазначила жінка.

Нагадаємо, четверта хвиля мобілізації почалася в Україні 20 січня. Загалом в області планується призвати понад 2,5 тисячі чоловіків. За словами заступника воєнкома області Михайла Логінова, «ухильників» серед запоріжців немає.

Усього в 2014 році в рамках часткової мобілізації призвано 5,5 тисячі жителів Запорізької області. З них 3,5 тисячі перебувають у зоні АТО. З початку бойових дій на Донбасі загинули 64 жителі району.

ЛЬВІВЩИНА. Назвуть імена тих, хто допомагає призовникам «відкосити» від служби

Чотири призовні медичні комісії розпустили на Львівщині через хабарництво. Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка пообіцяв назвати поіменно всіх медиків, які перебували в їхньому складі.

«Тих, хто наживається на людській біді, назвуть поіменно і притягнуть до кримінальної відповідальності. Ситуація знаходиться під особливим контролем правоохоронців і СБУ», – запевнив Синютка.

Голова області зазначив, що Львівщина може пишатися своїми воїнами – захисниками Батьківщини.

Торік область відправила до зони бойових дій близько 7 тисяч мобілізованих і добровольців. У 2015 році з області до ЗСУ повинні призвати близько 3 тисяч осіб.

Серед призовників є незначна частина тих, що бажають «відкосити» від мобілізації. Відносно них обласна прокуратура протягом минулого року відкрила 121 кримінальне провадження, до судів направлено 20 звинувачувальних актів, за 14 з яких вже ухвалені вироки. З початку 2015-го у провадженні знаходяться 17 справ.

ЧЕРНІГІВЩИНА. Плюси області - добровольці та тверезість призовників

У вівторок на збірний пункт Чернігівського обласного військкомату прибула перша партія мобілізованих чоловіків, яких після додаткового медичного і психологічного обстеження негайно розвезуть по військових частинах.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив заступник обласного військового комісара Вадим Лільчицький.

«На обласний пункт збору прибули перші команди мобілізованих з усіх райцентрів області. Це близько 300 осіб. До військкоматів прийшло більше половини з них, в основному чоловіки середнього віку», – уточнив Вадим Лільчицький.

Водночас частина військовозобов’язаних (і це переважно молодь) ховається, дехто – в медичних закладах. Так, в одному з районів області з 35 чоловіків, викликаних на медкомісію, в лікарню наступного дня лягли 29. Зараз цим випадком займається СБУ.

Є у військкоматі й хороші новини. Одна з них – є 84 добровольці (віком 37–45 років), які самі висловили бажання служити, друга – тверезість призовників.

«Якщо порівняти з першими трьома хвилями мобілізації, то кількість людей в стані алкогольного сп’яніння серед тих, хто прибув сьогодні на збірний пункт, мінімальна».

Завершуючи розмову, він додав, що в четверту хвилю мобілізації Чернігівщина повинна відправити до армії близько 2 тисяч військовозобов’язаних. За перші три хвилі область виконала всі доведені плани і мобілізувала понад 6 тисяч осіб. За результатами цієї роботи – кількісними і якісними показниками – область посіла третє місце в державі.

ТЕРНОПІЛЬЩИНА. Від мобілізації «не косять», але хворіють

Чиновники Тернопільщини спростовують поширену інформацію про те, що, мовляв, в області люди масово виїжджають автобусами з населених пунктів, ховаючись від мобілізації.

«Інформація, яку розповсюдили деякі ЗМІ, у тому числі й російські, нібито в селі Конюхи люди автобусами виїжджають, ховаючись від мобілізації, не відповідає дійсності. Ми спеціально викликали голову сільради, з’ясували ситуацію. Факти не підтвердилися. У селі – понад 500 військовозобов’язаних. При цьому туди прийшло і вручено близько півсотні повісток. Декілька чоловіків комісію не пройшли за станом здоров’я», – розповів кореспондентові агентства керівник сектору з питань запобігання і виявлення корупції, взаємодії з правоохоронними органами і оборонної роботи облдержадміністрації Борис Довгий.

За його словами, у згаданому селі, як і в інших тернопільських селах, справді багато людей перебуває на заробітках, у тому числі й за кордоном. Але фактів прямого ухилення або буквально «втечі» від мобілізації в області не виявлено.

Водночас, за словами чиновника, під час наради в четвер глава департаменту охорони здоров’я Володимир Курило поінформував, що фактично половина мобілізованих на Тернопільщині не можуть пройти медкомісію за станом здоров’я. Кожен факт непридатності військовослужбовців до служби в армії ретельно перевіряється фахівцями.

ХАРКІВЩИНА. Військкомати «атакують» ветерани військової служби

Добровольці з числа ветеранів військової служби буквально атакують військкомати Харківщини, заявляючи про бажання взяти участь у четвертій хвилі мобілізації.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів начальник регіонального медіа-центру МО в Харкові, підполковник Дмитро Горбунов.

«З початку четвертої хвилі мобілізації декілька сотень ветеранів військової служби віком 50–60 років з’явилися у військкомати з проханням призвати їх на службу. Водночас медкомісії визнали придатними лише кілька десятків осіб. Патріотичний порив ветеранів зрозумілий, але служба в армії – для молодих і здорових людей. У цій площині в нас явний брак молодих добровольців», – зазначив Горбунов.

За його словами, одна з причин – недосконалість військово-патріотичного виховання допризовників.

«У школах, наприклад, такі уроки для старшокласників проводять переважно вчителі історії, у тому числі жінки, а це явно не їхній профіль. Військкомати готові рекомендувати для цієї роботи добровольців-ветеранів. Вони зможуть проводити заняття не один раз на тиждень, як робиться зараз і чого явно недостатньо, а вдвічі більше, і до тог ж бути зразком для наслідування в плані патріотизму і військової виучки», – додав Горбунов.

За його словами, в Харкові та області планується призвати 3,5 тисячі військовозобов’язаних.

«У Харківській області близько 2 тисяч осіб розписалися в отриманні повісток, у тому числі 333 людини – у м. Харкові. Водночас виписано 15 тисяч повісток. Проблема – вручити повістку під розписку. На жаль, часто господарі не відчиняють двері або військовозобов’язаний не живе за вказаною раніше адресою, а то й виїхав за межі Харкова або України. У зв’язку з цим військкомати почали практикувати вручення повісток у супроводі правоохоронців, а також представників місцевого самоврядування і волонтерів», – додав Горбунов.

За його словами, торік число ухильників від часткової мобілізації становило триста осіб. Матеріали на них подано до прокуратури, проте поки що жодну справу не розглянуто в судах. Цього року число ухильників ще не уточнено. Але вже можна сказати, що до прокуратури подано матеріали на керівників 9 підприємств, які ухилилися від сприяння проведенню мобілізації, підкреслив Горбунов.

Нагадаємо, що з початку АТО на Харківщині мобілізовано близько 5 тисяч військовозобов’язаних.

ВІННИЧЧИНА. Влада просить не призивати аграріїв

Мобілізація на Вінниччині проходить спокійно і патріотично. Водночас обласна влада просить не забирати до армії аграріїв, щоб зуміти вчасно провести посівну.

Про це на прес-конференції повідомив глава Вінницької ОДА Анатолій Олійник.

«Обласна влада стурбована, що під призов потрапляють аграрії: фермери, сільськогосподарські підприємства, які через кілька тижнів мають уже сіяти. Скажімо, у них тракторист пройшов навчання на «Джон Дірі» десь в Європі. На таку машину будь-кого не посадиш. Тому ми звертаємося до військкоматів, щоб ця хвиля мобілізації не торкнулася таких фахівців», – підкреслив Анатолій Олійник.

За його словами, з урахуванням саме таких нюансів повісток дається більше, ніж потрібно.

У ході четвертої хвилі мобілізації у Вінницькій області передбачається призвати 2,5 тисячі осіб, з яких 150 – офіцери. Наразі в області потенційним мобілізованим доставлено вже понад 70% повідомлень з викликом на медкомісію.

У рамках трьох хвиль мобілізації на Вінниччині до армію призвали 4277 солдатів і офіцерів. За цей час зареєстрували 140 фактів відмови служити. Це приблизно 3%. За 22 випадками ухилення від призову відкрито кримінальні провадження, двом уже повідомили про підозру, їхні справи знаходяться в суді.

«Ми вдячні всім, хто займається мобілізацією: працівникам військкоматів, тим, хто розносить повістки. Але насамперед родичам, які вже провели своїх батьків, чоловіків і синів до військових частин і, звичайно ж, самим мобілізованим», – підкреслив губернатор.

Опитування проводили Михайло Аксанюк, Ірина Дружук, Нінель Кисилевська, Наталія Команяк, Світлана Лігостаєва, Антоніна Мніх, Наталія Потапчук, Олег Снітовський, Ольга Юркова.