Чорне братство: "Підгорецькі отці" — творці секти Догнала


Ця служба божа Вам не підозріла, правда ж? Все як звично - молитва, священники, парафіяни. Насправді ж це служіння однієї із сучасних тоталітарних сект.

Справжню кількість адептів назвати неможливо. Та відомо, що діє вона по всій Україні. А створена була Антоніном Догналому у Підгорецькому монастирі, поруч зі Львовом, разом ще із трьома монахами.

Коротко про них: свій «творчий шлях» вказана секта почала з п’ятьох ідейних лідерів (брати Шпіржіки, Обергаузер, Догнал, Собель) – іноземних громадян, колишніх служителів римо-католицької церкви, яких у Празі назвали харизматичною групою Догнала, заборонили їм провадити релігійну діяльність та відповідними декретами Найвищої Апостольської Сигнатури Ватикану виключили з Василіанського Чину та відлучили від церкви.

УПГКЦ виділилась із Української Греко-Католицької Церкви у 20082009 роках. В той же період, Державний комітет України у справах національностей і релігій відмовляє у реєстрації назви «Українська Правовірна Греко-Католицька Церква», обґрунтовуючи це «повагою до традицій та внутрішніх настанов релігійних організацій» з посиланням на Кодекс Канонів Східних Церков (ККСЦ). Впродовж весни-літа 2012 року прихильники секти відзначились в ряді резонансних подій (розбійні напади, спроби захоплення греко-католицьких церков, завдання тілесних ушкоджень, викрадення тощо) на заході України.

Тож можливо, що діяльність цієї секти не лише релігійного спрямування.

Те, що секта Догнала — іноземний антиукраїнський проект, стало зрозумілим, коли у 2015 році керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості щодо інших конфесій. Іноземці схвалювали терористичну діяльність так званих ЛНР і ДНР, намагалися вести антиукраїнську пропаганду. Зокрема, оприлюднили в мережі Інтернет низку звернень до керівництва Росії з проханням ввести іноземні війська на територію України.

Секта УПГКЦ небезпечна насамперед тим, що вона претендує на вірних існуючої церкви (УГКЦ). На даний час на території Західної України ми бачимо активну пропагандистсько-розкольницьку діяльність секти УПГКЦ – секти «догналівців-підгорецьких отців», коли в цей час засновник псевдоцеркви Антонін Догнал, якого ще в 2011 році суд постановив екстрадувати з України, зараз перебуває в Донецьку, звідки час від часу їздить до Москви.