Чи є Україна на карті Трампа?


Перемога кандидата від Республіканської партії мільярдера Дональда Трампа на виборах президента Сполучених Штатів Америки викликала неабиякий резонанс і в українському суспільстві. Адже, як відомо, під час своєї виборчої кампанії Д. Трамп зробив низку неоднозначних заяв щодо України.

Нині навіть дехто з американістів шокує своїми міркуваннями про те, що України немає на карті Трампа, тобто сподіватися на його підтримку демократії в нашій країні немає жодних підстав, пише газета Галичина. Інші ж експерти вважають, що зі зміною господаря Білого дому політика США щодо України не зміниться, оскільки він представляє Республіканську партію, яка завжди була до нас прихильною, та ін. Ба більше, дехто вважає, що перемога Трампа може змусити українських можновладців активніше проводити реформи, оскільки їм тепер потрібно задекларувати перед новим міжнародним партнером свою ефективність.

Пропонуємо думки експертів про те, які наслідки для України може мати перемога Д. Трампа на президентських виборах у США.

Олександр Палій, політичний експерт:
— Дональд Трамп  протягом перших місяців свого президентства, намагаючись дотримуватися своїх передвиборчих обіцянок, зробить спроби провести переговори з Росією. Проте новий американський президент швидко зрозуміє, що досягти компромісів з Москвою у найважливіших питаннях, зберігши при цьому інтереси США, йому не вдасться. Барак Обама після обрання на посаду президента також робив спроби перезавантажити відносини з Росією, але згодом від цих намірів відмовився. Може, діалог буде на менш високих тонах, ніж нині, але все ж прийняти російську позицію ніхто Трампу не дасть, навіть якби він захотів. Також він не схоче і не зможе зруйнувати систему союзів, яку створено колосальними зусиллями і ресурсами США за останні 70 років. Ця система вимагає від США зобов’язань, але й дає їм колосальні переваги. Ніхто не дасть Трампу перетворити США на регіональну державу. 

Думаю, зі зміною господаря Білого дому політика санкцій США щодо Росії залишиться незмінною. Оскільки санкції не шкодять самим Сполученим Штатам, але стримують агресію Путіна, тож навряд чи Трамп захоче сприяти тому, щоб російські ракети цілилися в бік США за американський кошт. Система санкцій збудована дуже розумно — при мінімальній шкоді для США вони дуже відчутні для Росії та стримують її агресивні можливості. США не зможуть вести переговори про Україну за спиною України, бо це буде повторення гітлерівських часів і помилок та злочинів тих часів, які американська еліта пам’ятає. Хоча тиск на Україну щодо швидкого виконання Мінських угод може бути з боку нової адміністрації, але він буде помірним.

Сергій Адамович, доктор історичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника:

— Найголовніше, на що слід звернути увагу після  виборів президента США, — українці нарешті повинні навчитися розраховувати лише на власні сили, а не на добру волю сильних світу цього. А щодо перемоги Д. Трампа і можливої різкої зміни зовнішньополітичного курсу США на користь Російської Федерації, то вона малоймовірна у швидкій перспективі, оскільки: 1) певний час американці будуватимуть міжнародні відносини за інерцією; 2) дії президента обмежені керівництвом його партії, парламентом та всім державним механізмом, і навіть такий не дуже успішний президент, як Джордж Буш-молодший, спромігся залишити Білий дім без значних катастроф, до того ж республіканці зазвичай були завжди прихильніші до України; 3) американська нація, як і російська, є імперською і ніколи не підтримає істотного зближення з традиційним ворогом, тим більше, що Д. Трамп вголос говорить про відновлення величі США.

Втім, стосунки між В. Путіним і новим американським президентом можуть призвести до ще гострішої фази «холодної війни», бо вони не схильні до компромісів і напівперемог. Натомість поява на посту президента Д. Трампа може змусити українських можновладців активніше проводити реформи, оскільки їм тепер потрібно задекларувати перед новим міжнародним партнером свою ефективність.

Ігор Дебенко, політолог, голова постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму:

— На моє переконання, протягом останнього тижня ми спостерігаємо значне перебільшення значення впливу результатів президентських виборів у США на подальший розвиток подій в Україні. і це передовсім — наслідок власноруч нав’язаних шаблонів, міфів та очікувань. Результати американських виборів мають стати для українського політичного істеблішменту передусім уроком — як здійснення виваженої дипломатії, так і цивілізованості політичного процесу загалом. 

Щодо фобії, обумовленої неминучістю потепління американо-російських відносин, про що доволі багато говорять в соцмережах, то я б жодним чином не робив категоричних прогнозів. Так, Трамп дуже непрогнозований, своєрідний політик. Однак його висловлювання протягом виборчої кампанії ще не є свідченням його реальних дій як президента. Більше того, спостерігаємо, як із сайта кандидата ще до інавгурації вже почали зникати окремі найбільш резонансні тези політика, що свідчить про своєрідне переосмислення курсу й перехід від загравань з електоратом до вибудови реального курсу дій уже в ролі президента США. Трамп уже відзначив, що пріоритетними для нього передусім є охорона здоров’я та нові робочі місця, а відтак у зовнішній політиці ще є можливість вибудувати відносини. 

Так чи інакше, та Трамп представляє Республіканську партію, яка категорична в своїй оцінці російської агресії. У президента, незважаючи на його домінантну роль в політичній системі країни, є ще конгрес. Крім цього, сама оцінка Трампом ситуації в нашій країні, поступу реформ, тієї ж таки російської агресії дає чимало підстав розраховувати на конструктивну співпрацю за умови належної та прагматичної дипломатії з нашої сторони. Петро Порошенко як досвідчений дипломат перші кроки для цього вже зробив, привітавши та запросивши Дональда Трампа відвідати Україну. Головне — зробити правильні висновки з допущених прорахунків та не обмежуватись винятково церемоніальними кроками. Але без реального поступу в реформах, у боротьбі з корупцією розраховувати на значну підтримку США буде складно...

Антон Процюк, американіст, студент КНУ ім. Т. Шевченка:

— Перемога Дональда Трампа на загальних виборах президента США неоднозначна для України. З одного боку, майбутнього 45-го президента США протягом кампанії часто звинувачували у занадто тісних зв’язках з Росією. 70-річний мільярдер неодноразово висловлював свою готовність порозумітися з президентом Росії. «Я думаю, що в мене будуть чудові стосунки з Володимиром Путіним», — сказав Трамп на початку президентської гонки 31 липня минулого року. Справжній скандал щодо зв’язків Трампа з Росією розгорівся цього літа, коли хакери зламали сервери Демократичної партії США і опублікували десятки тисяч електронних листів її функціонерів. Тоді кандидата від республіканців почали по-справжньому звинувачувати у співпраці з режимом Путіна. Тим більше, що Трамп сам поглибив ці настрої, коли в прямому ефірі закликав Росію зламати пошту Клінтон. Очевидно, це був жарт, але зовсім не той тип жартів, якого очікують від кандидата від ключової політичної партії США.

До України Трамп теж ніколи не відчував особливого пієтету. Звичайно, у цілком проросійських настроях його звинуватити неможливо. Трамп загалом засуджує вторгнення Росії в Україну. Кілька місяців тому мільярдер переконував виборців, що якби він був президентом, то російські війська не сунулися би до України. Однак це його висловлювання було не більше, ніж новою зручною можливістю покритикувати адміністрацію Обами. Загалом Трампа не особливо хвилює Україна. У липні 2015 року він називав Україну європейською проблемою і переконував, що українською проблемою має займатися Європа. Питання членства України в НАТО теж далеко не в пріоритеті у нового американського президента. Тому передвиборча програма Трампа не обіцяє Україні нічого хорошого.

З другого боку, передвиборча програма далеко не завжди (тобто майже ніколи) перетворюється на справжню політику. Цілком імовірно, що уже перші брифінги від розвідки змінять думку Трампа. Крім того, багато союзників Трампа представляють традиційну республіканську верхівку, яка звично виступає за стримування Росії. Американські медіа уже написали, що одним із ключових кандидатів на пост держсекретаря розглядається колишній спікер палати представників Ньют ўінрріч, який завжди був «яструбом» щодо Росії і який підтримує постачання Україні летального озброєння. Тому політика адміністрації Трампа цілком може бути і доволі сприятливою для України.

Утім, це лише ще один прогноз, який спирається на оцінки експертів. А, як показали результати всієї цієї президентської кампанії, на прогнози експертів не варто особливо покладатися.