Чи можна у Коломиї виготовити закордонний паспорт за 170 гривень?


3 грудня 2013 року Верховний Суд України встановив, що закордонний паспорт коштує 170 гривень. Все, що перевищує 170 гривень за оформлення паспорта, є незаконним побором Державної міграційної служби України.

Та чи дотримуються цих вимог у Коломиї і за яку суму журналістам КВ вдалося отримати паспорт – читайте далі.

«170 гривень за закордонний паспорт чи 5 років тюрми: запропонуйте чиновнику вибір» – саме з таким гаслом виступає Демократичний Альянс у своєму проекті «Стоп свавіллю в паспортних столах». У грудні минулого року Демальянс заявив, що, згідно з рішенням Верховного Суду України, кожен службовець ДМС, який зобов’язує громадянина сплачувати додаткові кошти, щонайменше вчиняє кримінальне правопорушення згідно зі ст. 364 «Зловживання владою та службовим становищем» та ст. 382 «Невиконання рішення суду» Кримінального кодексу України.

Кореспонденти КВ вирішили перевірити це на практиці. У коломийському паспортному столі пояснили, що вартість закордонного паспорта сягає 380 гривень. І цю суму потрібно викласти з гаманця, не враховуючи вартість довідки з МВС про несудимість. Взагалі-то цю довідку можна отримати цілком безкоштовно у відділі міліції в Івано-Франківську. Проте, якщо громадянин не може поїхати в обласний центр, працівники паспортного столу самі можуть привезти цю довідку. Правда, за окрему плату – 87.15 грн.

Про те, що закордонний паспорт повинен коштувати 170 гривень і не більше, – у центрі обслуговування навіть чути не хотіли. Також відмовилися надати й список послуг, за які потрібно платити.

Коломиянину Іванові за виготовлення закордонного паспорта протягом 30 календарних днів довелося заплатити півтисячі гривень. У чоловіка було п’ять квитанцій до оплати: 80 грн. – за послуги на документи; 87 грн. 15 коп. – за послуги УДВС; 84 грн. – комісійна винагорода за послуги банку; 120 грн. – за бланкову продукцію та 170 грн. – держмито, пов’язане з виготовленням та оформленням паспорта. Всього – 541 грн.15 коп.

За терміновий закордонний паспорт (10 робочих днів) у Коломиї доведеться викласти 634 грн. 30 коп. У цю вартість входить: державне мито – 340 грн.; плата за послуги УМВС – 174,30 грн. та плата за бланк – 120 грн.

Начальник ДМС в Коломиї Марія Мельник каже, що в установі керуються Постановою Кабінету Міністрів, а не рішенням Верховного Суду України. Вона переконана, що отримати закордонний паспорт за 170 грн. – неможливо.

Проте цього року кільком українцям таки пощастило зекономити свої кровні. Житомирянин Іван Фурлет та харків’янка Ксенія Підопригора таки отримали закордонний паспорт за 170 грн.

25 березня постановою Київського апеляційного адміністративного суду задоволено позов активіста кампанії «Стоп свавілля в паспортних столах» Олександра Гашпара. У постанові суду йдеться: «У Державної міграційної служби України відсутнє право визначати як обов’язкову плату за бланк паспорта громадянина України для виїзду за кордон 120,00 грн., оскільки його вартість покривається за рахунок сплаченого державного мита – 170,00 грн. У Державної міграційної служби України відсутнє право вимагати як обов’язкові платежі за надання послуг із: оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон – 87, 15 грн.; оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон на заміну втраченого – 73,32 грн. Зазначені вище послуги не мають обов’язкового характеру та надаються лише за бажанням особи, на підставі поданої неї письмової заяви».

Постанова Верховного Суду України від 3 грудня 2013 року про ціну закордонного паспорта у 170 гривень. має лише рекомендаційний характер для судів інших інстанцій щодо прийняття рішень щодо цього питання.

Тому на сьогодні українці можуть виготовити закордонний паспорт за 170 грн. лише через позов до суду. В іншому випадку за оформлення паспорта попросять 377, 15 грн., не враховуючи комісію банку за послуги.

Коломийські ВІСТИ