Чи вплине подорожчання івано-франківських маршруток на якість надання послуг?


Зростання вартості проїзду у громадському транспорті докотилося і до Івано-Франківська. Щоправда, у нас про це поки що тільки говорять.

А от у Полтаві та Умані автоперевізники вже подали заявки на підвищення вартості  проїзду до 5-ти гривень. Натомість перевізники Рівного звернулись до міськвиконкому з проханням повернути тарифи з 3 гривень до попередніх 2,50. Адже нарікають, що з підняттям тарифу в них зменшилася кількість пасажирів, і вони "возять повітря". Причина ховається у значно дешевшому комунальному траспорті. У Луцьку вартість проїзду в маршрутних таксі зросла до 3 гривень. А проїзд у хмельницьких маршрутках планують підняти до 3,5 грн. Перевізники Львова також вимагають підвищити вартість проїзду щонайменше до 5 гривень та обмежити безплатне перевезення пільговиків (з 10.00 год. до 16.00 год.).

Зі схожими пропозиціями до влади минулого тижня звернулись і франківські перевізники. Вони теж вимагали значно підняти ціну проїзду. Тоді ж на нараді з перевізниками заступник начальника відділу транспорту МВК Володимир Чіх повідомив, що міськвиконком пропонуватиме збільшити ціни на проїзд у маршрутних таксі з 2,75 до 5 гривеньЧиновник тоді зазначив, що через ціну бензину собівартість проїзду становить 5,7 гривень.

Тож кореспондент "Бліц-Інфо" вирішив поцікавитися у влади, перевізників та представників громадськості їхньою думкою щодо цього питання.

Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус каже, що вартість проїзду однозначно підросте.

"Попри ті питання, які є до перевізників потрібно зрозуміти, що все подорожчало, тому буде дорожчати і проїзд. Зокрема у деяких районних центрах нашої області проїзд уже по 3,50 – 4 гривні", - зауважив очільник міста.

Та Анушкевичус вважає, що проїзд у громадському транспорті міста повинен становити 3 – 3,50 гривень, а не 5. Окрім того, при підрахунках потрібно звернути увагу на те, що є різна протяжність маршрутів тож потрібно вирахувати середню довжину.

До слова, на одній з останніх оперативних нарад міський голова Віктор Анушкевичус розкритикував роботу перевізників. А саме, звернув увагу на чистоту салонів та нерегулярність окремих маршрутів.

Приватний перевізник Ольга Костів вважає, що піднімати проїзд необхідно, адже собівартість паливно-мастильних матеріалів є дуже високою.

"Зараз такий час, що ми не можемо щось вимагати у влади. Але потрібно, щоб і чиновники нас зрозуміли і допомогли. Можливо, потрібно видавати нам талони на дизпаливо. Зараз я не бачу виходу із ситуації, яка склалася на сьогодні. Адже не знаю, як обрахувати собівартість проїзду, бо зараз всі зупинилися на вартості дизпалива, а про вартість запчастин та курс долара забули. Водночас ми розуміємо, що люди не мають грошей. Адже зарплатні ніхто не піднімає, але возити людей безкоштовно ми також не можемо", - пояснює підпримець.

Натомість активіст спільноти "Бойкот маршруток Івано-Франківськ" Володимир Кушніренко вважає, що якщо враховувати вартість пального, то ціна перевезення повинна б бути змінена, та все ж піднімати до 5 гривень не правильно.

"Проблема транспортної галузі в місті не повинна вирішуватися за рахунок підняття тарифу. Система пасажирських перевезень не є уніфікованою. Адже у Франківську багато маршрутів пересікаються, багато з них є збитковими і підняття вартості проїзду їм не допоможе. Тому цю проблему потрібно вирішувати комплексно, а не піднімати тарифи", - наголошує Володимир.

За його словами, ніхто не бачив фінансових розрахунків тож наполягати на 5 гривнях неправильно.

"Я впевнений, що якщо б вартість проїзду становила 4 гривні, то було б комфортно і перевізникам, і містянам", - резюмує Кушніренко.

Варто зазначити, що думки пересічних мешканців з цього приводу теж не дуже різняться.

До прикладу, мешканка Івано-Франківська пані Марія розуміє, що ціну таки піднімуть, бо мають на це вагомі причини. Каже, що їй прийдеться на чомусь економити, адже зарплатню не піднімають. Тому знайшла для себе вихід - ходитиме з роботи пішки. В такий спосіб жінка планує зекономити половину витрат на дорогу.

Натомість студентка Катерина вважає, що якщо на паливно-мастильні матеріали потрібно більше коштів, то на їхнє прибирання гроші не потрібні.

"Усі розуміють, що ростуть ціни на все, але щоб помити у маршрутці кошти не потрібні. Невже водіям важко взяти відро води та ганчірку і витерти бруд? Звичайно, не всі брудні, але більшість такі, наче ними не людей, а свиней возять. Це також стосується і хамства водіїв. От як їх привчити не бути грубими з пасажирами? Мені здається, що це може бути нашою місцевою туристичною приманкою. Буде "Франківськ - місто водіїв-хамів". І європейці будуть їхати подивись, як тобі за твої ж гроші можуть "вишукано" нахамити", - жартує дівчина.

Тож стає зрозуміло, що всі погоджуються із підняттям вартості проїзду і він таки подорожчає. Тим не менш залишається надіятись, що брудні салони, потерті сидіння та хамство водіїв залишаться у минулому разом із 2,75.

Нагадаємо, востаннє проїзд в івано-франківських маршрутках зріс 1 липня минулого року. Тоді ціни на проїзд підняли з 2 до 2,75 гривень.