Чиновник, який брав побори з лісників може обійтись штрафом


Незаконні вирубки в Україні досягли масштабів екологічної катастрофи. Нелегально знищуються сотні гектарів, вивозяться тисячі кубометрів лісу.

При цьому покараних - одиниці. Чому? Про "зеленої" корупції - в матеріалі Подробиці.

"Ось вкрали, спиляли такий ліс, і отаке залишили. Ні уборки, ні посадки, нічого".

На кадрах - результати господарювання в Людвіковського лісництві. Сотні пнів і гектари пустки - масштаби вирубок вражають: "Це ми у Верховинському районі. Бачимо масштаби вирубки лісу. Ось таким чином вирубують наші Карпати. Очевидно, що керівники держлісгоспу і прокуратури скажуть, що це все законно".

Корупційна схема в лісовій галузі добре налагоджена: одні рубають - інші покривають, і все - при грошах. Розкрити її допоміг один з лісничих. Показувати своє обличчя на камеру чоловік боїться. Каже: самовільні вирубки є в кожному господарстві, простежити за всім - неможливо. Але в підсумку - штрафують саме лісничих.

"Оцим користуються не чисті на руку ревізори, екологи і вони представляють такий прайс - маєте от скільки штрафу стільки тисяч, а нижче - платіть "на кишеню". Виходить в десяток раз менше. Бо там може вийти 500 тисяч, 600 тисяч, астрономічні суми. Щоб не мати ніякої кримінальної відповідальності працівники лісу змушені йти на таку справу, як хабар", - розповідає лісничий Василь.

За словами лісничого, схема налагоджена і працює, як швейцарський годинник.

"В нашому лісгоспі десь 50 тисяч було, 70 тисяч було. - Доларів? - Ні, гривень. Порахуйте скільки лісництв і помножте на цю суму. Ці гроші збираються з лісників, відповідно вони покривають не зовсім чесним способом - мусять прикривати, рубається знову лишній ліс, який би не мав рубатися", - зазначає співрозмовник.

У травні цього року в Івано-Франківську при отриманні хабара затримали одного з чиновників екологічного контролю Держекоінспекції області.

Конверт з доларами лісничий передав інспектору тут - біля кафе. Але перерахувати гроші чиновник не встиг. Його відразу затримали правоохоронці.

Сім тисяч доларів контролеру приніс один з лісничих Болехівської лісгоспу. Нібито за те, щоб його ділянку виключили зі списку перевірки:  "Був факт. За що давав я не буду говорити. Часто приїжджав. - І не раз вимагав? - Ну... це не телефонна розмова".

У місцевому управлінні СБУ кажуть, що чиновник поставив справу на потік.

"В процесі документування діяльності посадовця було виявлено факти, які свідчать про те, що він налагодив схему із отримання неправомірної вигоди із посадових осіб лісових господарств", - розповідає прес-секретар управління СБУ в Івано-Франківській області Марія Римар.

"Мої колеги по роботі називають його "касиром". Касу збирає він. Говорить, що він в Києві ділиться, що йому треба в Київ передавати дань", - каже лісничий.

"Касиру" за хабарі загрожувало до 12 років в'язниці. Але поки справа дійшла до суду - статтю перекваліфікували на "зловживання впливом". А за це - покарання м'якше. Найчастіше - це штраф.

"Саме він не мав права проводити перевірку, він був куратором цієї перевірки. А тому своїм впливом, як начальник, здійснив вплив на своїх підлеглих працівників, які не внесли одне із лісництв в акт перевірки", - зазначає прокурор відділу прокуратури Івано-Франківської області Роман Косовець.

У той же час в прокуратурі кажуть, що про систематичні хабарі чиновника - їм нічого не відомо. Його відсторонили від посади до рішення суду. Зараз він перебуває на волі, завдяки внесеним застави майже в 300 тисяч гривень.