Чиновник з минулим у КДБ намагався вбити прикарпатця за звинувачення у корупції


Сьогодні в Управлінні нацполіції в області розповіли подробиці затримання екс-керівника Снятинського дитбудинку, якого підозрюють в замаху на вбивство.

Як розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Ігор Баб'юк, в серпні на Прикарпатті відбулася надзвичайна кримінальна подія. В Снятині на власному подвір'ї намагалися підірвати Дмитра Сідлярчука – заступника директора територіального центру соціального забезпечення Снятинської РДА.

"При вході на подвір’я пролунав вибух. Щастя, що чоловік залишився живий. На вибуховому пристрої стояв запал відтермінованої дії. А оскільки потерпілий мав навики користування зброєю, почувши клацання він відскочив, що і врятувало йому життя",- каже Бабюк.

Фото з місця події

Правоохоронець розповів, що за результатами відпрацювання в поліції відразу встановили існування конфлікту між представниками "Самооборони" на Снятинщині.

"Він входив в Самооборону Снятинщини, а перед замахом у нього був конфлікт з самооборонівцями Залуччя. Вони проти вчиняли проти потерпілого певні хуліганські дії і погрожували. Тому, спочатку потерпілий вважав, що це вчинили вони. Ми відпрацювали їх, провели обшуки і в одного вилучили посів наркотичних рослин і зібраний врожай марихуани. За цим фактом порушили кримінальне провадження за ст. 309, 310 ККУ", - звітує поліцейський.

В подальшій роботі слідчі встановили й інші конфліктні ситуації, які виникали у потерпілого. Зокрема конфлікт з одним із працівників Снятинського інтернату - Леонідом Шимчуком. На той час ця людина була тіньовим керівником закладу, каже правоохоронець, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"Під час роботи ми перевірили дуже багато воїнів АТО, щоб дізнатись звідки взявся вибуховий пристрій. Проте дійшли до висновку, що основним підозрюваним в замаху є цей працівник. Він проходив службу в гарячих точках і має навики встановлення вибухових пристроїв. Ми здобули докази з використанням сучасних технологій і встановили причетність його до вчинення цього злочину.Три дні тому, отримавши всі дозволи суду, ми затримали цього громадянина", - каже Баб'юк.

Правоохоронці провели повторний обшук у Шимчука і вилучили газовий пістолет на який він мав дозвіл, пістолет для відстрілу патронів Флобера на який не потрібен дозвіл та взривпакети. Підозрюваного затримали за пунктом 5 частини 2 статті 15 Кримінального кодексу України (замах на злочин) та пунктом 5 частини 2 статті 115 (умисне вбивство) і заарештували на 60 днів. Зараз тривають слідчі заходи по цій справі і за два місяці правоохоронці обіцяють передати справу до суду.  

Зараз ще проводяться експертизи, проте правоохоронці вважають, що на подвір'ї Сідлярчука вибухнула граната РГД-5.

Що стосується мотиву, то в поліції розглядають існування неприязних стосунків потерпілого з підозрюваним та його друзями. Зокрема потерпілий заявляв, що йому відомо про факти розкрадання в закладі і те, що Шимчук є тіньовим керівником інтернату та без його "благословення" не приймається жодне рішення. За словами Ігоря Баб'юка, зараз ці факти перевіряють працівники захисту економіки.

Оскільки відразу після замаху Сідлярчук заявив, що підозрює в організації замаху керівницю депертаменту соцполітики Лесю Бурдяк, журналісти поцікавились, чи правоохоронці перевірили причетність до замаху цієї чиновниці.

"Кілька років тому стояло питання про виділення 300 тисяч гривень на придбання житла випускнику інтернату. Як повідомив Сідлярчук, тоді за рекомендацією Бурдяк житло придбали в одного з членів Залучанської самооборони. Проте виявилось, що за ці гроші придбали сарай в якому не можливо жити. Тому потерпілий підняв це питання, чим викликав конфлікт з працівниками інтернату", - пояснює правоохоронець.

В поліції запевняють, що в управлінні захисту економіки зараз перевіряють ці факти і шукають факти причетності Лесі Бурдяк до злочину.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Дмитро Сідлярчук вважає, що поставити вибухівку біля його дому цілком міг Леонід Шимчук, який колись працював у Комітеті державної безпеки СРСР (КДБ).

До теми: Вибух у Снятині: Сідлярчук каже, що його вбивство замовила Бурдяк – директор департаменту соцполітики ОДА

Леся Бурдяк, яку звинуватили у замовленні на вбивство та відмиванні мільйонів, пішла з ОДА і працюватиме у Києві