Чиновники ОДА прозвітують, чому не використали кошти з програм


Сьогодні, 20 грудня відбулося засідання комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Серед іншого члени комісії розглянули питання про внесення змін до бюджету 2017 року. Зокрема йшлося про перекидання невикористаних коштів з одних програм на інші, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

За словами начальника Департаменту фінансів ОДА Ірини Мацькевич, на кінець року склалася ситуація, коли деякі департаменти і управління не використали виділені на їхні програми кошти, тож щоб гроші не пропали їх треба перекинути. Наприклад управління культури просить перекинути понад 100 тисяч з програми "Духовне життя", управління туризму 260 тисяч.

Ця пропозиція фінансиста обурила членів комісії, адже чиновники спочатку ходять і просять терміново виділяти гроші, а потім в кінці року залишаються великі суми невикористаних коштів.

"Що музею вже не потрібні гроші, що вони відмовляються від 100 тисяч? Чому департамент культури не освоїв ці кошти? Чи туризму не потрібні 260 тисяч, які вони випрошували на візит-центри", -поцікавився свободівець Василь Попович.

На це Ірина Мацькевич пояснила, що 100 тисяч були виділені ДСНС на протипожежну обробку церков, проте вони їх не використали.

Голова комісії Микола Палійчук тоді поцікавився, чому щороку доводиться в останній момент перекидати кошти, хто тут не дооопрацьовує - чиновники чи фінансисти?

"Проведіть аналіз по цифрах, що залишилось і  середині січня комісія заслухає керівників департаментів, чому гроші не використали. Якщо може пояснити - добре, якщо халатність - то будемо рекомендувати керівництву ОДА провести відповідні кадрові зміни", - запропонував голова бюджетної комісії.

Водночас голова обласної ради Олександр Сич вніс пропозицію, щоб кожні півроку чиновники звітували про виконання програм і використані кошти, щоб така ситуація більше не складалася.

"А то на початку року бігають перед самою сесією до мене і просять видяліть кілька тисяч бо все вмре, а потім перекидають кошти, бо не освоїли їх. Наприклад колишній директор обласного музею розказує, що обласна рада не дає коштів на музей, а тут 100 тисяч, які ми дали культурі залишилися не використані", - обурився голова.