Цікаві дані про Івано-Франківськ до дня міста


Сьогодні обласний центр Прикарпаття є одним з найбільш динамічних міст в Україні, яке активно розвивається як в економічній, так і в соціальній сферах.

Одним із каталізаторів соціально-економічного розвитку міста є збільшення чисельності населення. Наявність у місті розвиненої інфраструктури, рівень якості життя сприяють міграційному та природному приросту населення. Зараз в Івано-Франківську, за оцінкою, проживає понад 235 тис. мешканців або 17,1% чисельності наявного населення області. Населення міста є молодим, оскільки найбільшу його частку (35,6%) складають особи у віці 20–39 років та 26,6% – у віці 40–59 років, йдеться на сайті МВК

Зростає підприємницька та ділова активність, що свідчить про формування сприятливого бізнес-клімату в місті. Зокрема, за останні три роки кількість зареєстрованих юридичних осіб в місті зросла на 13,3% і станом на 1 січня 2018 року їх налічувалося 11,2 тис. або 42,1% від загальної кількості юридичних осіб в області.

Місто активно розбудовується, набуває європейських рис. Упродовж 2017 року підприємствами обласного центру виконано будівельних робіт на 1,5 млрд.грн, що склало 67% загальнообласних обсягів будівельних робіт. Майже 40% загальної площі житла (243,2 тис.м2), спорудженого в області у 2017 році, знаходиться у місті Івано-Франківську, обсяги зведення якого порівняно з попереднім роком збільшено майже у 2 рази.

Основу промислового комплексу міста складають підприємства переробної промисловості, з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря. За 2017 рік промисловими підприємствами м.Івано-Франківська реалізовано продукції (товарів, послуг) на 10,9 млрд.грн, що склало 23,1% загальнообласного обсягу.

Підприємствами та організаціями обласного центру за рахунок усіх джерел фінансування упродовж 2017 року освоєно майже 3,1 млрд.грн капітальних інвестицій або 31,6% загальнообласних вкладень, що у розрахунку на одну особу населення  складає 12,1 тис.грн  (в середньому по області – 7,1 тис.грн).

В економіку міста на кінець 2017 року інвесторами з 44 країн світу вкладено 498,1 млн.дол. США прямих інвестицій (акціонерного капіталу), що становить більше половини (54,8%) обсягів інвестицій в область. У розрахунку на одну особу населення залучено 1967,2 долара (по області – 660,3 дол.)

Зручне географічне розташування сприяє розвитку зовнішньої торгівлі з країнами світу. Обсяги експорту товарів м.Івано-Франківська у 2017 році склали 252,7млн.дол. США, імпорту – 232,4 млн.дол. США. У загальнообласних обсягах експорту товарів питома вага суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності міста у минулому році склала 38%,   імпорту – 36%. Партнерами міста у зовнішній торгівлі товарами були нерезиденти з 90 країн світу. Найбільші експортні поставки з обласного центру здійснювалися до Румунії, Чехії, Польщі, Нідерландів, Туреччини.

На підприємствах, в установах й організаціях міста зайнято понад 70 тис. осіб, що складає 37% середньооблікової чисельності штатних працівників, зайнятих в економіці області.

Місто володіє значним науковим і кадровим потенціалом, що дозволяє вирішувати якісно нові завдання сталого соціально-економічного розвитку. То ж у цей святковий день бажаємо широких перспектив для діяльності і великих можливостей для щасливого життя в улюбленому місті.