Цікавинки і неймовірна природа. Чим цікавий для туристів Дністровський каньйон


У передгір’ї Карпат на Львівщині, на висоті майже дев’ятисот метрів, бере початок одна із найбільш загадкових й цікавих річок – Дністер.

Спустившись з гір, води Дністра розтікаються, місцями утворюючи острови. Тиша й спокій вод плоскогір’я поступово переростають у все більш стрімкі потоки в районі села Журавино. Береги піднімаються, русло стає каменистим, нижче древнього Галича річка звужується й починається одне із семи природних чудес України – Дністровський каньйон, пише Бліц-Інфо з посиланням на igotoworld

Флора і фауна каньйону

Його довжина – 250 кілометрів, цей каньйон один із найдовших у Європі. А круті схили, покриті реліктовими лісами, печери і водоспади роблять його одним із найбільш мальовничих і цікавих місць для відвідування. Близько 100 пам’ятників живої і неживої природи є частиною ландшафтного парку Дністровський каньйон. М’який клімат й сприятливі природні умови створюють ідеальне середовище для тварин, багато із яких занесені до Червоної Книги: чечуга, видра річна, борсук звичайний, кіт лісний, рись та ін. Підводний світ Дністра також багатий! Переважно дубові ліси з вкрапленнями липи, граба, клену, берези і ясеня створюють справжні «українські тропіки», особливо в літній період часу.  

Природа, а також пам’ятники історії, культури і архітектури настільки прекрасні, що приваблюють тисячі туристів із різних країн. Скористайтесь однією із багатьох пропозицій туристичних і спеціалізованих компаній, й здійсніть сплав по Дністру. Це під силу не тільки професіоналам, але й початківцям. Сплав може займати від декількох днів до декількох неділь. Компанії надають все необхідне для рафтингу й відпочинку, а професійні інструктори-гіди проведуть вас найбільш цікавими маршрутами.  

Цікаві місця Дністровського каньйону

Населені пункти вздовж Дністровського каньйону багаті на визначні місця. Прекрасна церква 18 століття й млин 19 століття розташовані в селі Нижнів. Біля села Одаїв знаходяться печери, де знайдені сліди доісторичних істот. Це гіпсово-печерний комплекс з чарівним гротом Монаха. Одаївські печери знаходяться серед гір девонського періоду. Це також улюблене місце дельтапланеристів. А наскільки прекрасні види Дністра з повітря! З висоти пташиного польоту буде чітко видно острів Інь-Янь, який дійсно нагадує цей древній знак. Така небесна подорож запам’ятається на все життя.  

Але й на землі є на що помилуватися. Одним із таких місць є село Коропець, де Потоцькі заклали чарівний парк зі старовинними деревами в три обхвати. А наскільки прекрасні каскадні водоспади й струмки! «Дівочі сльози» вважається одним із самих мальовничих водоспадів. У селі Стінка знаходиться древній печерний храм, побудований у самісінькій скелі. А в селі Возилів на горі Баба відкривається чарівний вид на дельту Дністра. Вранці біла димка покриває води річки, надаючи неймовірне відчуття легкості, здається, ось-ось злетиш, мов птах! Подолавши велике водне кільце, ви побачите порослий моховинням грот, по якому стікають прозорі струмочки. Розбиваючись об скелі, вони мільйонами краплинок падають вниз й дають початок чарівним фарбам райдуги. Це місце називають раєм!  

Трипільська культура залишила чимало згадок. Ви також побачите вцілілу вежу Раковецького замку, побудованого в 1660 році, руїни Червоноградського замку 17 століття. Поруч бентежить уяву двокаскадний водоспад висотою 16 метрів – Джуринський водоспад, найбільший рівнинний водоспад України. Під час сильних дощів його води набувають легкого червоного відтінку, що зумовлено вимиванням червоних відкладень девонського періоду на скелях. Це неймовірне видовище! Нижче знаходиться містечко Залещики, в якому розташовані маєток Потоцьких, католицький костел Святого Станіслава 18 століття, православний скит 17 століття, а також дерева старовинного ботанічного саду: Гинкго, Тюльпанове, Японська софора тощо.