Цілющі ягоди: чим корисна обліпиха


Яскраві плоди обліпихи дозрівають в кінці серпня – на початку вересня. Ці ягоди отримали популярність завдяки своїм протизапальними та бактерицидними властивостями.

Чим корисна обліпиха

Обліпиху використовують у сучасній медицині, зокрема, олію з плодів. Вона входить до складу препаратів для лікування виразки шлунку і гастритів. А також завдяки загоюючій дії її додають до мазей для обробки ран і опіків.

Плоди знижують чутливість шкіри, з них виготовляють косметичні засоби для чутливої і запаленої шкіри.

Ягоди обліпихи містять вітамін А, вітаміни групи В і корисний для серця і судин вітамін К.

Також плоди містить фітонциди – біологічно активні речовини, які діють як натуральні антибіотики, вони допомагають вилікувати запальні захворювання і застуди.

Кому не можна вживати обліпиху

Плоди обліпихи не варто вживати людям з гострими захворюваннями печінки, жовчного міхура, тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу.

Як приготувати варення з обліпихи

Для 1 кг ягід обліпихи потрібно 1,3-1,5 кг цукру. Помийте плоди та просушіть. Щоб ягоди скоріше висохли, їх можна викласти на серветки.

Тоді перекладіть обліпиху в широку каструлю та засипте цукром, акуратно перемішуючи, і залишіть на 4-5 годин, щоб ягоди дали сік.

Якщо соку дуже мало перед варінням можна додати півсклянки води.

Ємність поставте на вогонь і, помішуючи, повільно нагрівайте до кипіння. Потім зніміть з плити і залишіть на 12 годин. Після цього знову нагрійте до кипіння і варіть, поки сироп не загусне. Потім розкладіть в чисті стерилізовані банки і герметично закрийте кришками.