Цінні кадри залишаються в тилу


Якщо про звільнення від мобілізації через проблеми зі здоров’ям, виховання неповнолітніх дітей чи інші загальновідомі підстави знають здебільшого всі та заздалегідь звертаються до військкомату про відстрочку від служби, то про військове бронювання чомусь згадують в останній момент. Навіть там, де професійні кадри дуже потрібні.

До прикладу, нещодавно працівникам Івано-Франківського національного медичного університету (ІФНМУ) та Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника прийшли повістки на проходження медкомісії з подальшим призовом до війська. Одразу після цього з’ясувалося, що ці працівники – цінні кадри, яких не можна відривати від навчального процесу, інакше він може бути зірваний.

"Галицький кореспондент" вирішив з’ясувати у військового комісара Івано-Франківського військкомату Ігоря Сорокопуда, що таке військове бронювання, для кого воно передбачене, хто і коли має ним займатися?

Що таке військове бронювання?

За словами військкома, відповідно до ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", відстрочка від мобілізації надається військовозобов’язаним, які заброньовані за підприємствами і установами. Бронювання надається особам, які забезпечують функціонування підприємств та установ, без яких може припинитися або неналежним чином працювати виробничий цикл. Щоб забезпечити належне функціонування органів державної влади, самоврядування та підприємств, установ і організацій в особливий період.

Підстави для військового бронювання визначені постановою Кабінету міністрів №337 від 1994 року, що затвердила положення про облік військовозобов’язаних та призовників. Так, бронюванням цінних працівників на кожному підприємстві чи державній установі повинен займатися кадровий працівник, який призначається наказом керівника підприємства. На кожному підприємстві, згідно з постановою, є перелік посад і професій, за якими здійснюється бронювання.

"Цей список затверджується міжвідомчою комісією з питань бронювання військовозобов’язаних на підприємствах, установах, в організаціях на період особливого та воєнного часу, – пояснює  військовий комісар. – Відповідно, кадровий працівник відбирає ті посади, які передбачені у ньому, та прибуває у військкомат".

Після здійснення бронювання і перевірки працівниками комісаріату спільно з кадровими працівниками його правильності та законності повідомлення про бронювання надсилається у військовий комісаріат за місцем військовозобов’язаного, щоб його не залучали до заходів мобілізації. Крім того, тому, хто потрапив під військове бронювання, видається спеціальне посвідчення.

Поки грім не вдарить…

В Івано-Франківську до початку четвертої хвилі мобілізації у міському військкоматі забронювали приблизно 700 осіб. Але число тих, хто бажає отримати військове бронювання, далеко не остаточне.

Річ у тому, що таку роботу на підприємствах кадрові працівники повинні здійснювати здебільшого у мирний час. Проте більшість згадали про бронювання, вже коли прийшли повістки. Через "провалене" бронювання сьогодні у комісаріаті є проблеми з тим, що мобілізовують військовозобов’язаних, які могли би бути заброньовані…

"Активніше стали бронювати працівників, коли почали їх призивати, почали згадувати, що є таке поняття "бронювання". Проте, наголошую, це повинно було робитися до настання особливого періоду. Адже військовозобов’язані, які мають право на відстрочку від мобілізації, але не зараховані на цей спеціальний військовий облік внаслідок неоформлення їм військового бронювання, підлягають мобілізації на загальних підставах", – наголошує військовий комісар.

Треба мати підстави

У розмові з журналістом "ГК" ректор ІФНМУ Микола Рожко повідомив, що їхні працівники військового бронювання не мають, хоча відповідні листи у військкомат від медуніверситету подавали.

"Ми ще у червні 2014 року писали лист, але ніхто це питання не розглядав. Зараз ми написали міністру оборони, міністру освіти, міністру охорони здоров’я та воєнному комісару з проханням забронювати посади, які вкрай необхідні на місцях. Але результатів немає", – сказав він.

Загалом медуніверситет має 430 посад, на які хоче поставити бронь. Проте, за словами Ігоря Сорокопуда, бронювання в медуніверситеті свого часу ніхто так і не здійснив, адже кадровий працівник не оформив військове бронювання працівників відповідно до процедури.

"Може, вони й писали листи-клопотання, але це не є підставою для того, щоб ми їх не призивали. Є перелік посад та професій. Відповідно до нього вони мали здійснити ці заходи з бронювання. Тоді не виникало б жодних питань", – зазначає підполковник.

Військком Івано-Франківська додає, що до нього такі клопотання не надходили, він їх не бачив і навіть не чув про них. "Слід готувати документи на бронювання, а листи - це не підстава, щоб здійснювати бронювання", – додає він.

Ігор Сорокопуд каже, що він готовий співпрацювати та вирішувати проблему, що виникла, адже дуже важливо не зірвати навчальний процес. Проте наразі представники медичного університету не прибувають зі списком викладачів до комісаріату і не займаються питанням військового бронювання…

"Всі лікувальні заклади міста постійно бронюють військовозобов’язаних, і вони повинні це робити одразу, як тільки у них з’являється цінний працівник. Також недавно Івано-Франківський технічний університет нафти і газу подав списки на оформлення військового бронювання працівників", – зауважив Сорокопуд.