Ціни росли. Ціни ростуть. Ціни будуть рости!


Що в Україні справді стабільне – так це ріст цін! В нашій країні на ціни не впливають, як в усьому світі, попит і пропозиція, вони живуть за своїми законами.

Наприклад, коли піднімуться, то уже нізащо не падають, навіть якщо передумови їх підняття зникли.
Як виросли середні роздрібні ціни (включаючи міські ринки) на основні продукти харчування в Івано-Франківській області, починаючи з 1999 року, дізнаємося з інформації Головного управління статистики:

На ріст цін безпосередньо впливають рішення уряду. Так, після відміни регулювання цін, вартість продуктів росте трохи не щодня. Журналісти «ЗК» поцікавилися цінами на найнеобхідніші продукти харчування. На початок листопада, тобто протягом місяця «вільних» цін, вартість основних продуктів харчування збільшилася. Найдешевші продукти харчування на ринку.

Яловичину можна купити від 70 до 90 грн. за кг. М’ясники в один голос заявляють, що значно підвищити ціну не можуть, бо ніхто не зможе купити:

Риба морожена – середня ціна 85 грн., подорожчання відчутне.
Птиця – куряча тушка 39-40 грн. за кг.
Молоко (розливне) 1 л – 11 грн.
Сметана (розливна) 1 л – 28-37 грн.
Масло вершкове (на вагу) 1 кг – 90-112 грн.
Олія 1 л – від 26 до 35 грн.
Цукор 1 кг – 15 грн. за пачку.
Яйця 10 шт. – від 20 до 28 грн.; 40-45 грн. – за домашні.Подорожчання відчутне.
Крупа гречана (на вагу) – 30 грн.
Рис (на вагу) – від 25 до 28 грн. за кг.
Макаронні вироби – 17 грн. за кг. Незначне подорожчання.
Борошно пшеничне 2 кг (пачка) – 24 грн. Подорожчання відчутне.
Картопля 1 кг – від 3 до 5 грн.
Капуста 1 кг – 6 грн. – Подорожчання.
Цибуля 1 кг – 8 грн. Подорожчання.
Морква 1 кг – 10 грн. Значне подорожчання.
Яблука 1 кг – від 8 до 20 грн.

Найдешевший хліб подорожчав на 60 коп., але це не межа, адже Всеукраїнська асоціація пекарів попередила, що ціна на хліб може зрости на 15-18%.
Більш відчутне підвищення цін у магазинах, де продукти харчування значно подорожчали (різна ціна).

Купівельна спроможність франківців упала. Про те, що купувати продукти стали менше, в один голос стверджують продавці як магазинів, так і на ринку.
Проте, на думку уряду, українцям, щоб фізично вижити, багато їсти не потрібно. У переглянутому споживчому кошику для працездатної людини передбачено на рік норми основних продуктів харчування: 16 кг яловичини, 8 кг свинини, 14 кг птиці, 7 кг мороженої риби, 60 літрів нежирного молока, 5 літрів сметани, 10 кг м’яких сирів, 5 кг вершкового масла, 220 шт. яєць, 7,1 л олії соняшникової, 24 кг цукру, 9,4 кг борошна, 2,5 кг рису, 2 кг гречки, 4 кг макаронів, 95 кг картоплі, 28 кг капусти, по 9 кг буряка та моркви, до 60 кг свіжих ягід і фруктів (українці самі й вирощують).

За прогнозами експертів, українцям потрібно готуватися до подальшого росту цін, цього разу викликаного підвищенням мінімальної зарплати вдвоє, тобто до 3200 грн. Щоб компенсувати витрати на більші зарплати, підприємці-виробники можуть свої витрати закласти у ціну продукції. Підвищення ціни на газ автоматично тягне підняття ціни трохи не на всі товари. Ще одним фактором підняття цін може стати збільшення попиту на товари, яке виникне із збільшенням доходів українців.