Ціни зростають, виробництво й доходи — падають


Те, що ми спостергіємо на підприємствах, де працюємо, у крамницях та на базарах як покупці, у розмовах одне з одним, називаємо зазвичай просто — зменшенням доходів, зростанням цін, безробіттям. Однак це розмови на обивательському рівні, а для того, аби зробити висновок про ситуацію в країні чи області загалом, необхідно знати ті цифри, що ними оперує статистика. Для того, аби порівняти власні відчуття із тим, якою є ситуація насправді.

Днями Головне управління статистики в Івано-Франківській області оприлюднило інформацію про соціально-економічне становище області за січень—травень цього року. Отож виробництво промислової продукції в області у травні цього року порівняно з травнем попереднього становило 92,3%, а за підсумками січня—травня впало до 96,3%. Збільшення випуску продукції одержано у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої мінеральної продукції на 18,6%, текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри і виробів зі шкіри та інших матеріалів — на 4,7%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря — на 4,3%, виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічної продукції — на 3,6%. Разом з тим зменшилися обсяги у виробництві хімічних речовин і хімічної продукції, добувній промисловості і розробленні кар’єрів, машинобудуванні, металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування, виробництві харчових продуктів та напоїв (на 3,3—33,9%). 
За січень—квітень ц. р. реалізовано промислової продукції, а саме товарів і послуг без врахування ПДВ та акцизу на суму 9315,6 млн. грн., в тому числі продукції добувної та переробної промисловості — на суму 5203,5 млн. грн. 
Сільськогосподарське виробництво в останні роки стабільно демонструє тенденцію до того, щоб стати локомотивом у економіці краю. Зокрема, у січні—травні ц. р. порівняно з відповідним періодом попереднього у цій сфері виробництво зросло на 100,4%, зокрема на сільськогосподарських підприємствах — на 106,5%, а у господарствах населення — на 97,1%. 
За січень—травень реалізовано на забій 47,2 тис. тонн худоби та птиці, що на 7% більше порівняно з відповідним періодом минулого року, вироблено 165 тис. тонн молока (на 0,4% менше) та 320,2 млн. шт. яєць (на 16,5% менше).
За розрахунками, на 1 червня загальне поголів’я великої рогатої худоби становило 185,5 тис. голів (на 5,7% менше, ніж на 1 червня 2014 р.), у т. ч. корів — 104,5 тис. (на 6,7% менше); свиней — 335,2 тис. (на 9,1% більше), овець та кіз — 34,9 тис. (на 0,9% більше), птиці всіх видів — 5290,4 тис. голів (на 15,1% менше).
Загальний обсяг реалізованої аграрними підприємствами (крім малих) власної виробленої продукції за січень—травень ц. р., порівняно з відповідним періодом попереднього, збільшився в 1,8 раза, у т. ч. продукції рослинництва — в 2,8 раза, тваринництва — в 1,5 раза. 
На 1 червня на сільськогоcподарських підприємствах і тих, що здійснюють зберігання, переробку зернових культур, було 114,3 тисячі тонн зерна (в півтора раза більше, ніж торік). Середня закупівельна ціна зернових культур, яку пропонували переробні підприємства, в січні—травні 
ц. р. становила 2825,4 грн. за тонну (у січні—травні 2014-го — 1754,8 грн.).
За три місяці ц. р. у розвиток економіки області за рахунок усіх джерел фінансування було вкладено 1078,1 млн. грн. капітальних інвестицій. Найвагомішу частку з них (99,8% загального обсягу) становили інвестиції в матеріальні активи. Обсяг капітальних інвестицій порівняно із січнем—березнем 2014 р. зменшився на 36%.
У січні—травні ц. р. підприємства області виконали будівельних робіт на суму 302,2 млн. грн. індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом попереднього року становив 84,3%. Цікаво, що водночас будівництво житлових будівель збільшилося на 12,8%. 
Підприємства залізничного та автомобільного транспорту області у січні—травні перевезли 3,3 млн. тонн вантажів, що на 28,4% більше, ніж за відповідний період торік. Послугами автомобільного, залізничного та тролейбусного транспорту скористались 41,8 млн. пасажирів, або на 2% менше, ніж рік тому.
За перші чотири місяці року обсяги експорту товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності області становили 113,9 млн. дол. США, імпорту — 87,7 млн. дол. Проти відповідного періоду 2014-го експорт зменшився на 22,3%, імпорт — в 1,7 раза. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі товарами — 26,2 млн. дол. США.
Що стосується внутрішньої торгівлі, то її оборот у січні—травні становив 12 494 млн. грн., що у порівняльних цінах на 14,4% менше обсягу відповідного періоду минулого року. Це і зрозуміло, адже значну частину своїх коштів населення нині береже для розрахунків за газ та інші комунальні платежі восени. 
Найбільше, напевно, наших краян непокоїли ціни. За даними Державної служби статистики, індекс споживчих цін в Україні з початку року становив 140,1%, в області — 142,3%. Разом з тим середньомісячна номінальна заробітна плата штатного працівника в квітні ц. р. становила 3152 грн. А ось індекс реальної заробітної плати в квітні порівняно з березнем становив 88,2%, щодо квітня минулого року — 68,7%. Загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати загалом в економіці області (включаючи підприємства-банкрути та економічно неактивні підприємства) на 1 травня становила 7,8 млн. грн., або 1,2% фонду оплати праці. Упродовж квітня сума заборгованості зменшилась на 15,8%.
За січень—квітень ц. р. за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулися 14,4 тис. домогосподарств, що у 3 рази більше, ніж за аналогічний період торік. Призначено субсидії 13,1 тис. домогосподарств на суму 
5 млн. грн. За субсидіями на відшкодування витрат на придбання скрапленого газу та пічного побутового палива за цей же час звернулися 
4,4 тис. домогосподарств, призначено такі субсидії 3,8 тис. домогосподарств на суму 5 млн. грн.
Рівень зареєстрованого безробіття загалом в області на кінець травня нинішнього року становив 1,7% населення працездатного віку. 
Чисельність населення в області на 1 травня становила 1382,6 тис. осіб, у тому числі міського — 603,6 тис., сільського — 779 тис. Кількість жителів збільшилась на 90 осіб, а за рахунок міграційного приросту — на 1413 осіб, водночас спостерігалось природне скорочення населення на 1323 особи.

За інформацією Головного управління статистики в Івано-Франківській області.