Цьогоріч першачкам на Прикарпаття обіцяють нове освітнє середовище


Голова обласної ради Олександр Сич, його перший заступник Василь Гладій та заступник Сергій Басараб взяли участь у розширеному засіданні колегії департаменту освіти, науки та молодіжної політики ОДА.

Йшлося, зокрема, про створення нового освітнього середовища та оновлення змісту навчальної діяльності в умовах Нової української школи, пише прес-служба облради.

Як розповів директор профільного департаменту ОДА Віктор Кімакович, загалом на реалізацію завдань Нової української школи в державному бюджеті передбачено 2,7 мільярда гривень. Кошти спрямують на підручники, національну електронну платформу, підвищення кваліфікації вчителів та оснащення закладів загальної середньої освіти.

"Всі учні, які в цьому році будуть йти ва перший клас, повинні зайти в нове освітнє середовище. У новому навчальному році в області заплановано 890 перших класів. Стільки ж кабінетів ми повинні змінити", - сказав Віктор Кімакович.

Він додав, що оснащення класів передбачає нові меблі, комп’ютерне обладнання та дидактичні матеріали. На ці потреби з державного бюджету будуть спрямовуватися кошти на умовах співфінансування. Найбільшу частку отримають гірські населені пункти – 90%, райони – 80%. Обласні центри та міста обласного підпорядкування отримуватимуть по 50% державних коштів.

Під час обговорення питання Олександр Сич зауважив, що вишукати кошти для співфінансування в місцевих бюджетах буде складно, адже бюджети на 2018 рік прийняті, а бюджети розвитку або вже розподілені, або ж мізерні чи взагалі відсутні.

"До того ж не відомо, чи з державного бюджету надійдуть прогнозовані кошти в повному обсязі. Не виключено, що ми зіткнемося із ситуацією, яка склалася минулого року, коли через нестачу субвенцій з державного бюджету бракувало грошей на виплату заробітної плати", - підкреслив голова обласної ради.

В свою чергу, Василь Гладій закликав керівників районів вже зараз концентрувати ресурси місцевих бюджетів для співфінансування, адже в іншому випадку кошти з державного бюджету можуть взагалі не надійти.