ЦВК призначила вибори у чотирьох ОТГ Прикарпаття


На своєму засіданні новопризначений склад Центральної виборчої комісії призначив на неділю, 23 грудня 2018 року, вибори у 125 об’єднаних територіальних громадах.

Також ЦВК оголосила на цю дату додаткові вибори у 26 об’єднаних громадах.

«Це рішення нарешті розблокувало двомісячну блокаду найуспішнішої реформи в Україні – децентралізації, дозволивши провести перші вибори в новостворених ОТГ і довибори у громадах, що приєдналися до вже утворених ОТГ – наголосив регіональний консультант з юридичних питань (проект «ПУЛЬС», який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID) Андрій Деркач. – На рішення ЦВК очікували  і 4 нововостворені ОТГ в Івано-Франківській області – Вигодська (Долинський район), Букачівська (Рогатинський район), Коршівська (Коломийський район) та Новицька (Калуський район), які об’єднали 17 селищних і сільських рад. Ще дві об’єднані громади – Ланчинська та Брошнів-Осадська очікували на проведення довиборів депутатів на території сіл Середній Майдан, Вишнівці, Глинки Надвірнянського району та села Брошнів Рожнятівського району».

Як зазначив експерт Андрій Деркач, вибори в цих ОТГ відбудуться 23 грудня, тому їх буде включено до розрахунків держбюджету на 2019 рік, і з 1 січня вони працюватимуть на прямих міжбюджетних відносинах з профільними міністерствами. Саме можливість формувати бюджет на нових засадах та розподіляти його у відповідності до нагальних потреб і стратегічного бачення є найважливішим інструментом розвитку тих громад, що почали своє життя у минулі роки.

«Прагнучи підтримати новостворені громади у їхньому русі до самодостатності та успішності, Івано-Франківське регіональне відділення Асоціації міст України днями організувало для їх представників ознайомчу поїздку до Ланчинської ОТГ Надвірнянського району. Під час зустрічі  представники з чотирьох новостворених громад мали змогу з перших уст дізнатися про типові проблеми, з якими їм вже наступного року доведеться зустрітися, перші успіхи та перспективи подальшого розвитку», – підсумував Андрій Деркач.